Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lekfullt kalas på museum

Annons

I två decennier har alltså Framtidsmuseet i Borlänge roat och fascinerat både gamla och unga besökare. Här har i snitt 35 000 besökare årligen såväl fått en inblick i hur livet gestaltade sig förr likväl som kunskaper om naturvetenskapens alla möjliga och omöjliga lagar.

I flera månader har museichefen Elisabeth Eronn och hennes engagerade stab planerat födelsedagsfirandet.

- Vi har bollat idéer fram och tillbaka och det har varit ett lika roligt som stimulerande arbete. Med tanke på kreativiteten hos personalen här har det definitivt inte varit någon brist på uppslag, berättar hon.

Och visst blev det ett kalas att minnas.

Inledningsvis samlades de upp emot 100 inbjudna gästerna i konferenslokalen Orion som för dagen gjorts om till en bingolottostudio med siffertombola, lyckohjul och önskeluckor.

Därefter bjöds det italiensk buffé innan gästerna delades in i lag vilka fick i uppgift att paketera ett ägg så att det höll för att släppas i stengolvet. Något de tävlande gick in för med liv och lust.

Bland gästerna märktes exempelvis Lars Broman, Örjan Hamrin och Ingrid Zakrisson som var med och drog igång verksamheten vid Framtidsmuseet en gång i tiden.

- Det är verkligen roligt att vara här igen. det vara länge sedan så nu ska jag passa på och leka, skrattade Ingrid Zakrisson, museets förste chef.

Såväl Hamrin som Broman applåderade den utveckling Framtidsmuseet haft.

- Helt fantastiskt att det lever vidare efter 20 år. Det glädjer mig, menade Lars Broman som i sin roll som högskoleprofessor i naturvetenskaplig kommunikation har mycket samarbete med museet.

- Det är bara att konstatera att det ofta är de lite galna idéerna som håller i längden, tillade Örjan Hamrin.

I kalasvimlet gick Elisabeth Eronn omkring och myste.

- Kan man göra annat. Att arbeta här gör att man verkligen känner att man har ett meningsfullt jobb. Jag tror alla lär sig något av ett besök här och det är ju också grundtanken. Framtidsmuseet ska vara en plats där man både får och ska peta, röra och pilla på föremålen. Har man roligt så lär man sig också mer.

20-årsjubiléet fortsätter under torsdagen men inbokade skolbesök. Under helgen blir det sedan öppet hus och fri entré för allmänheten.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons