Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lek och ceremoni avlöste varann på indisk nyårsfest

Annons

- Skål, säger någon av de tjugotalet gästerna kring matbordet.

Då utbrast någon annan i skratt och en tredje i gråt, medan en fjärde begav sig ned under bordet när bordskavaljeren slickade tallriken ren. Strax efteråt ställde sig en femte upp för att leda spontan allsång i kanon.

Det var onekligen fart och fläkt när familjen Roxendal firade nyårsafton tillsammans. Var och en av deltagarna hade fått en personlig liten lapp serverad intill tallriken där ett förslag gavs på spex under middagen.

- På min lapp stod det att jag skulle gråta så fort någon skålade, berättar Ariana Metcalfe.

Kvällens schema var späckat med bus och lek, men också med stillhet och eftertanke, för att stötta varandra i att släppa taget om det gamla som inte gynnar längre och ge plats åt ny kraft och nya drömmar inför det nya året.

Efter middagen arrangerades några lekar och en bästa-indier-tävling, där klädsel, dans och indiskt uttal uppträddes på scenen och bedömdes av domarna. Så plötsligt avbröts skojet och stimmet av en schamantrumma. Kim Roxendal samlade alla gästerna i en cirkel i vardagsrummet och uppmanade dem att nu ge tid åt sig själva och bara röra sig som man ville i takt med tonerna av trumman och musiken.

Dansmeditationen var en förberedelse inför kvällens fackeltåg genom skogen till kalkbrottet, där en brasa väntade. Innan vandringen gavs alla en chans att skriva ned något på en lapp, som man var beredd att släppa taget om. Kanske handlade det om ett missgynnande beteende, en jobbsituation eller en relation. Lappen tog man sedan med sig till brasan för att symboliskt bränna den och släppa taget om det som varit.

Under vandringen tillbaka från brasan sjöng alla tillsammans och återsamlades i vardagsrummet för att tända ett ljus för varje bön och önskning inför det nya året. En staty av en ängel lystes snart upp av de många ljusen. Vacker musik i bakgrunden stöttade den fina stämningen. Tacksamma över att få vara tillsammans med familj och vänner på nyårsafton samlades alla i en cirkel igen för en minuts tystnad.

Längre än en minut fick det inte bli, för tre minuter senare slog klockan tolv och glasen skulle fyllas och raketerna förberedas ute på gården.

- Tio, nio, åtta, sju, sex, fem.

Så var festen i full fart igen. Femkamp och bastubad vara bara några saker som skulle hinnas med innan natten var över.

MIKAELA LARM

Mer läsning

Annons