Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leijonborg vill att högskolor rankas

Annons

Utbildningsminister Lars Leijonborg vill att svenska högskolor och universitet ska rankas efter kvalitet.

Leijonborg lämnade på fredagen London efter ett två dagar långt möte med andra europeiska utbildningsministrar. En av huvudfrågorna var utvärdering av utbildningar och hur man ska garantera att kvalitetsgranskningar görs av oberoende och kvalificerade bedömare. Syftet är bättre konsumentupplysning för studenterna och mindre risk för att oseriösa aktörer sätter sin stämpel på utbildningsinstitut som inte håller måttet. Sådana förekommer i flera länder.

I Sverige har statliga Högskoleverket (HSV) ansvaret för högskolegranskningar. Resultaten redovisas, men inte i form av jämförande listor. Leijonborg vill nu att sådana listor ska publiceras.

Han ser framför sig en rad olika rankningslistor _ exempelvis efter bästa studieresultat, var studenterna har bäst lön tre år efter examen och var det är lättast att få bostäder

Den jämförande informationen är viktig både för svenska och utländska studenter, understryker han.

Det är naturligt att Högskoleverket får huvudansvaret att upprätta sådana listor, fortsätter han.

Tidigare har tidskrifter låtit göra olika rankningslistor, som fått uppmärksamhet. Nyligen publicerade Högskoleverket en sammanställning av hur många anmärkningar varje lärosäte fått i kvalitetsgranskningar under de senaste sex åren. Det var ingen rankningslista, men väckte ändå reaktioner. Och Leijonborg vill alltså att HSV ska ta ett steg till i sin redovisning _ det intressanta är jämföranden, säger han.

TT

Mer läsning

Annons