Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leijonborg tvekar om studieavgifter

Annons

Det är inte aktuellt att införa studieavgifter för utländska studenter som gästar Sverige.

I alla fall inte inom överskådlig tid.

Under torsdagen och fredagen befinner sig Lars Leijonborg på ett stor utbildningsministermötet i London, med 46 europeiska länder representerade _ alltså långt fler än EU-länderna. Leijonborg representerar ett av de ytterst få länder som inte har infört studieavgifter. Finland och Norge är de andra två.

Men frågan har varit aktuell. Den förra regeringen beställde en rapport om hur, inte om, avgifter skulle kunna införas för studenter som kommer från länder utanför EU/EES-området.

Betänkandet levererades, med beskedet att avgifterna förmodligen skulle bli bland de högsta Europa. Sedan har det varit tyst, och Leijonborg har som ny utbildningsminister inte tagit upp frågan. Det är heller inte aktuellt:

På utbildningsministerns att göra-lista finns i stället tunga frågor som en forskningsproposition och en ny modell för att fördela statsanslag till universiteten.

Temat för ministermötet i London är den så kallade Bolognaprocessen, ett projekt för att underlätta för studenter och lärare att gå mellan olika europeiska universitet. Studentorganisationen Esib har påpekat att avgifterna motverkar rörligheten, eftersom en rad länder tar ut högre avgifter för gästande studenter. Skulle Sverige införa avgifter enligt utredningsförslaget, berörs studenter från Bologna-länder som Serbien och Montenegro som inte är med i EU/EES.

Han lyfter i stället fram ett annat, mycket påtagligt hinder för studenter och gästforskare som kommer från länder utanför EU, nämligen visum och uppehållstillstånd. Problemet märks i en rad Bolognaländer och kommer att diskuteras på Londonmötet.

TT

Mer läsning

Annons