Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leijonborg avgår i höst

Annons

Folkpartiets partiledare Lars Leijonborg meddelar att han avgår vid partiets landsmöte i september. Enligt ett pressmeddelande från folkpartiet har Leijonborg meddelat partiets valberedning att han inte kandiderar till omval.

I går fick han besked av partikamraterna i Stockholms länsförbund inte vill ha kvar honom.

Maria Wallhager, ordförande för länsförbundet, framförde själv budskapet till Leijonborg.

Tidigare har sex av 25 länsförbund uttalat kritik mot den nuvarande fp-ledaren.

Enligt Mats Hasselgren, kommunalråd i Täby, så fanns det ett brett spektrum av åsikter om varför Leijonborg bör bytas ut.

Enligt Hasselgren så fanns det de i förbundsstyrelsen som hade synpunkter på den politiska kursen partiet tagit under Lars Leijonborg.

Dataintrångsskandalen kan också ha spelat en roll.

Skolminister Jan Björklund har på flera håll nämnts som favorit till partiets ordförandepost. Malmö, som är det näst största länsförbundet efter Stockholm, vill att Leijonborg efterträds av just Jan Björklund, erfar TT.

Förbundsstyrelsen hade ett möte i söndags kväll där den diskuterade partiledarfrågan. En enig styrelse ville att Leijonborg skulle avgå och den meddelade Leijonborg sitt beslut. Styrelsen valde att hålla beslutet hemligt i avvaktan på besked från Leijonborgs eget hemmadistrikt Stockholm.

Styrelsen var också enig om att förorda Jan Björklund. Han ses som en garant för att den förda politiken får en fortsättning.

Tidigare har riksdagsledamöterna från Skåne stött Leijonborg. Men fotfolket var av annan uppfattning.

Förutom Björklund har också EU-minister Cecilia Malmström nämnts som partiledarkandidat. Gotlands länsförbundsordförande Mats-Ola Rödén kan förutom Malmström tänka sig integrationsminister Nyamko Sabuni som fp-ledare.

TT

Mer läsning

Annons