Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leif Nilsson nobbar vårdnadsbidraget

Annons

Regeringen har beslutat att införa ett vårdnadsbidrag på 3000 kronor i månaden till föräldrar som väljer att vara hemma med sina barn, i stället för att lämna dem till barnomsorg.

I beslutet ingår att det är kommunerna som ska stå för kostnaderna och det är också frivilligt för kommunerna att införa systemet.

Kommunalrådet Leif Nilsson förkastar förslaget av flera skäl. Dels handlar det om att det inte är samhällsekonomiskt en bra affär, varken för den som utnyttjar möjligheten eller för samhället.

-Om vi har byggt ut barnomsorgen och flera föräldrar väljer att ha sina barn hemma, så får vi kostnaderna kvar för personal och lokaler, samtidigt som vi ska betala ut vårdnadsbidrag, säger Leif Nilsson.

-Samtidigt är arbetslösheten låg i kommunen och alla behövs och på sikt förlorar den ekonomiskt som är hemma med barnen, fortsätter Nilsson.

Han tror dessutom att det hela kan bli en kvinnofälla, eftersom det troligen blir kvinnorna som stannar hemma med barnen.

Nilsson lyfter fram att kommunen har gjort en stor satsningen på att barnfamiljerna ska finna Smedjebacken attraktivt. Bland annat stora satsningar på fritidssidan med idrottsanläggningar och ett ridhus.

Dessutom har barnomsorgen byggts ut de senaste åren med hela fem avdelningar.

-Vi kommer inom kort att öppna Skogsgläntan igen, efter att den varit stängd under flera år. Där blir det tre avdelningar med bland annat "ur och skurdagis", säger Leif Nilsson.

Orsaken till det ökade behovet av barnomsorg ligger dels i att barnafödandet ökat sedan 2003 och dels i att det flyttat in barnfamiljer i kommunen.

-Sammantaget har det flyttat in 56 barn i förskoleåldern till Smedjebacken, vilket är mycket glädjande, poängterar Nilsson.

Ytterligare en satsning som kommunen genomför för barn och ungdomar är de stora satsningarna som pågår på skolorna i kommunen.

-Vi bygger om och rustar Bergaskolan och i Söderbärke, dessutom är avsikten att vi ska ha kvar alla byskolorna.

Utifrån detta ser Nilsson det som uteslutet att det ska bli något beslut om att införa ett vårdnadsbidrag i Smedjebackens kommun.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons