Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledarskribenter vill ha Sahlin-svar

Annons

Landets ledarskribenter välkomnar med försiktighet Mona Sahlin som socialdemokraternas första kvinnliga partiledare.

Nu väntar de på att hon ska räta ut partiets politiska frågetecken.

Välkommen Sahlin, men hur tänker du utveckla den socialdemokratiska politiken? Den frågan ställer sig nu landets ledarskribenter, dagen efter att vårt största parti fått sin första kvinnliga partiledare.

Sydsvenskan (oberoende liberal) noterar den stora skillnaden mellan Göran Persson och hans efterträdare Mona Sahlin:

"Efter småstadspampen kommer nu en politiker som ofta rört sig i urbana utkanter, bland förorter och segregation, jämställdhet och HBT-frågor. Tunga framtidsfrågor, långt bortom gråsossar och betongpolitik", skriver Heidi Avellan, men undrar samtidigt vart Sahlin tänker föra partiet nu när "alla ska med".

Samma åsikt uttrycks i Dagens Nyheter (oberoende liberal) som skriver att kontrasten mellan Persson och arvtagaren Sahlin är stor.

"Mona Sahlin är en modern politiker och kan hon få partiet med sig är det socialdemokratin som står för det nya".

Att valet föll på en kvinna, efter 118 år av mansdominans, tas upp av många skribenter.

"Det är häftigt, för att använda ett ord som brukar höras i Sahlins tal, att det socialdemokratiska partiet nu leds av en kvinna. Det är ytterligare ett steg framåt för jämställdheten", skriver Borås Tidning (moderat).

Svenska Dagbladets (obunden moderat) Claes Arvidsson ställer sig frågande till om Sahlin kan, vill och törs bli mer än ett kvinnligt politiskt alibi för socialdemokraterna.

"Nu ska det bli förnyelse! Kul så länge det varar, tänkte jag".

Mona Sahlins förmåga att lyssna och vara lyhörd för medlemmarnas åsikter tas upp av flera ledarskribenter.

"Rätt medarbetare och den egna förmågan att kommunicera kan komma att visa sig vara en mycket gångbar kombination", skriver Gefle Dagblad (liberal), medan Stephan Wagner på oavhängiga Helsingborgs Dagblad anser att socialdemokratin är i behov av något mer än en god kommunikatör:

"Kommunikation är inget självändamål. Särskilt inte i ett skede när ett parti ropar efter en samlande gestalt samt en bärande idémässig plattform".

Flera anser att Mona Sahlin står inför en grannlaga uppgift. "Sahlin måste alltså, på en och samma gång, vinna sitt partis förtroende och välja partiets väg", skriver Göteborgs-Posten (liberal) som noterar att utrymmet för det är smalt. PM Nilsson, politisk redaktör på Expressen (oberoende liberal), är inne på samma spår:

"Sahlin har kanske den svåraste politiska uppgift som en socialdemokratisk partiordförande ställts inför: Hon ska restaurera partiet efter det sämsta valet sedan 1928".

Chefen på Aftonbladets (oberoende socialdemokratisk) samhällsredaktion, Lena Mellin, tycker att det är stora krav som ställs på Mona Sahlin.

"Medlemmarna förväntar sig att Mona Sahlin är statsminister efter valet 2010. Men vägen dit är lång".

TT

Mer läsning

Annons