Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledargestalt i kristna högern död

Annons

Den ultrakonservative tv-predikanten Jerry Falwell, vars rörelse Moral Majority blev en tongivande politisk kraft i USA på 1980-talet, avled på tisdagen.

Den 73-årige baptistpastorn, som sedan länge led av hjärtproblem, hittades medvetslös på sitt kontor och fördes till sjukhus i hemstaden Lynchburg, Virginia. Trots återupplivningsförsök stod hans liv inte att rädda, sade hans personlige läkare Carl Moore.

Under 80-talet var det Falwells fundamentalistiska rörelse som två gånger förde Ronald Reagan till seger i presidentval.

Falwell anförde den kristna högern mot aborter, homosexualitet, feminism och annat som inte gick ihop med hans fundamentalism. Svarta, muslimer, judar, homosexuella, feminister, medborgarrättsaktivister och liberaler i största allmänhet var föremål för hans hätska predikningar.

När Högsta domstolen 2003 slog fast att sodomilagarna stred mot den amerikanska författningen rasade Falwell för att HD satte privatlivet före samhällsmoralen.

Efter 11 september-attentaten 2001 drog Falwell ut i korståg mot muslimer. Men "Muhammed var en terrorist" var ett uttalande som han tvingades be om ursäkt för efter en proteststorm från den muslimska världen. Han hade inte avsett att förolämpa "uppriktiga, laglydiga muslimer".

Falwell var en observant man som reagerade på allt från stort till smått. Sålunda undgick inte heller barn-tv-figurerna Teletubbies hans skarpa blick _ han klagade på att den största av figurerna, Tinky Winky, bär handväska trots att han har en manlig framtoning. Falwells uttalande framkallade en köprusch efter Tinky Winky-dockor bland amerikanska homosexuella.

En paradox var att mannen som arbetade med hans självbiografi 1987 var homosexuell. Spökskrivaren Mel White hävdade att han skrivit vartenda ord i boken, medan Falwell påstod att White endast anlitats som redaktör.

Falwell har sagt att om han inte hade blivit predikant, så skulle han ha fortsatt sin karriär som professionell baseball-spelare eller blivit antingen ingenjör eller journalist.

TT

Mer läsning

Annons