Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare i Lings anda

Annons

Man behöver inte vara någon Sherlock Holmes för att kunna gissa sig till Ingrid Johanssons stora intresse.

Under en stol i hennes hem, som ligger vackert beläget vid Munkbosjön, står en tramp- maskin. Vid teven ligger travar av videokasetter med titlar som Work Out, Body Shaping och Power Yoga. Om inte annat torde denna 77-åriga dams anmärkningsvärda spänst skvallra om att hon inte bara sitter i soffan och tittar på sina videofilmer.

Ingrid Johansson växte upp i Stockholm under 30- och 40-talet. 1948-1950 gick hon på Lillsveds gymnastikfolkhögskola. Där träffade hon också sin blivande man som var gymnastik-lärare där.

Till Hedemora kom de 1970 när Ingrids man fick en tjänst på gymnasieskolan. Själv har hon hållit kurser i gymnastik och dans för alla åldrar, från förskolebarn till seniorer.

För närvarande håller hon kurs i linedance för två grupper på Stureskolan. Linedance kommer ursprungligen från USA och dansas utan partner. Som namnet antyder utförs dansen på rader (lines). Den kan dansas till all sorts musik, jazz såväl som country, vals och bosa nova. Variationen gör det extra roligt, tycker Ingrid.

Sedan 1982 har hon jobbat på hälsoresor utomlands som ledare i gymnastik, qi-gong och dans av alla slag. Resorna-57 hittills- har bland annat gått till Spanien, Grekland, Turkiet, Tunisien och Madeira. Vårens resmål blir Italien.

Favoristället är Kretas sydostkust. Där är det inte lika exploaterat som andra delar av Kreta. Där finns ett stort gym med en vägg som är öppen mot havet.

Ingrid Johansson visar några bilder från Kreta och det är nästan, men bara nästan lika vackert, som utsikten över Munkbosjön.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons