Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Le Pen ställer upp i presidentval

Annons

Jean Marie Le Pen, partiledare för högerextrema Nationella fronten, meddelade på onsdagen att han kommer att kunna ställa upp i Frankrikes presidentval i april.

Det stod klart sedan han lyckats samla 500 underskrifter från förtroendevalda, vilket är ett krav för att en presidentkandidatur formellt ska godkännas.

Le Pen chockade Frankrike i det förra presidentvalet för fem år sedan, då han fick näst mest röster i den första valomgången.

Hittills har sju presidentkandidater fått ihop tillräckligt med underskrifter. För de stora partierna är det en formalitet, men Le Pen har alltid haft svårt att hitta förtroendevalda som är beredda att skriva sitt namn under hans kandidatur.

I Frankrike finns närmare 42 000 förtroendevalda med mandat att godkänna presidentkandidater. Underskriften är inte något uttryckligt stöd för kandidaten, utan mer ett erkännande av att hon eller han representerar en politik som har visst folkligt stöd.

Mindre partier har anklagat de stora partierna för att försöka hindra dem från att få de nödvändiga signaturerna, eftersom en orsak till Le Pens framgång 2002 var att inte mindre än 16 kandidater då slogs om rösterna och splittrade valmanskåren.

Socialistpartiet och regeringspartiet UMP har uppmanat sina borgmästare att inte underteckna andra kandidaturer än det egna partiets.

TT

Mer läsning

Annons