Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laxtrappan i Norrboån kan inte användas

Annons

-Det är en tämligen dödfödd idé att ha fisk i Norrboån eftersom de stora vattenflödena går en annan väg, till kraftstationen i Nyhammar.

Det säger Tommy Hjort, produktionschef vid VB-kraft. Han gissar att byggandet av en laxtrappa i Norrboån fanns med som ett villkor i vattendomen när nya dammluckor byggdes i Stenbergstjärn efter översvämningarna 1977.

Enligt uppgifter från Karl-Erik Nergård som tidigare arbetade som produktionschef vid VB-energi, kostade det bolaget hundratusentals kronor att anlägga laxtrappan.

Det var inga väl använda pengar, tycker Tommy Hjort.

- Nej, med facit i hand så var det inte det. Och även om det skulle strömma så mycket vatten i Norrboån att laxtrappan användes av fisken skulle det ändå bli stopp vid Frötjärn där det finns dammluckor liksom vid Malingarna och så vidare.

Tommy Hjort har heller ingen tanke på att låta mer vatten forsa fram i Norrboån från Stenbergs-tjärn.

-Det är inte vår affärsidé att släppa på mer vatten i Norrboån. Huvudfåran ska gå i kanalen förbi gamla sågen och till kraftstationen. Under större delen av året rinner varje minut cirka tre kubikmeter (3 000 liter) vatten genom kanalen och bara några hundra liter genom naturfåran (Norrboån).

Att flytta laxtrappan från Norrboån till någon lämpligare plats är inte att tänka på. Enligt Tommy Hjort rör det sig om en betongkonstruktion som ligger där den ligger.

-Laxfisken i Väsman kan använda sig av andra åar och tillflöden, exempelvis Gonäsån och Norrviksån. Och från Bysjön kan de vandra in i Björken och Saxen, ta sig upp i Saxhytteån och vidare till sjön Saxdalen.

Lars Sandstål i Nyhammar har uppfattningen att VB-energigruppen bara tänker på inkomsterna från vattenkraften. Han skulle önska att bolagen i någon mån ändrar inställning.

-De har gått med stor vinst och borde ha råd att tänka lite mer på turistnäringen i Grangärdebygden. Norrboån har förutsättningar att bli ett väldigt fint fiskevatten.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons