Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lax på återremiss

Annons

Det var en näst intill uppsluppen stämning när fullmäktige samlades för första sammanträdet på nya året i går kväll. Kanske var det nervositet inför den första punkten på dagordningen som har blivit en riktigt het politisk potatis- frågan om Slotts lax AB ska få ett nytt arrendeavtal med kommunen eller inte.

Centern aviserade redan på måndagskvällen att man skulle begära återremiss av ärendet vilket också kommunalrådet Bo Pettersson gjorde som förste talare.

Därefter följde en timmes debatterande som i flera stycken påminde om valtal med mycket tal om att "lyssna på opinionen" och att "Leksandsborna är våra uppdragsgivare".

Det var också något av bekännelsernas kväll.

Robin Malm (kd) bekände att han förutsatt att kommunen gjort egna kontrollmätningar vid fiskodlingen och blivit mycket förvånad när så inte var fallet.

-Skandal! Jag pekar inte finger åt någon speciell, jag kan rikta det mot mig själv. Jag var så dum att jag trodde det hade gjorts.

Även Sune Björklöf (fp) framhöll vikten av att kunna lita på att miljö- och hälsoskyddsnämnden sköter sina kontrolluppdrag.

-Det är inget man skämtar om! menade han.

Lars-Erik Jansson (s) tog upp det nuvarande avtalet med Slotts lax:

-Största missen när det gäller avtal är att det nuvarande avtalet förlängdes automatiskt i oktober. Vi politiker har inte fått information om det, åtminstone verkar jag ha missat den.

Leif Erickson (v) berömde folk för deras engagemang i miljöfrågor, uppmanade dem att tänka sig för innan de satte sig i bilen, hyllade försiktighetsprincipen, erkände att han vid ett tidigare kommunstyrelsebeslut i frågan kanske inte borde ha sagt ja och yrkade därefter att ärendet skulle återremitteras.

Anne-Lie Stenberg (m) yrkade även hon på återremiss och undrade samtidigt vad vi ska med ett rättsväsende till om politikerna i Leksand ska sätta sig över Sveriges lagar eftersom Slotts lax fått klartecken till en utökning av Miljööverdomstolen.

Debatten slutade med en votering som trots resultatet 23 för ett beslut i går och 22 för återremiss och en som avstod, ändå slutade med återremiss.

-Det räcker med att en tredjedel av närvarande är för en återremiss i det här skedet, förklarade ordförande Lasse Nygård.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons