Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lavrov: USA:s robotanalys märklig

Annons

Ryssland har inget intresse av att gå med i USA:s robotförsvarssköld eftersom Washington redan har fattat alla beslut, säger utrikesminister Sergej Lavrov.

Detta är en del av orsaken till Moskvas motstånd mot de försvarslinjer mot inkommande kärnrobotar som USA vill bygga i Polen och Tjeckien, framgick det av Lavrovs uttalande på tisdagen i Luxemburg.

Han var mjukare i tonen än Moskva har varit tidigare. Den ryska regeringen har förut förkastat idén som ett försök att neutralisera det ryska strategiska kärnrobotarsenalen, inte som USA hävdar riktat mot kärnanfall från Iran och Nordkorea.

Lavrov ifrågasatte dock fortfarande inlindat inte bara effektiviteten utan också syftet med robotsköldarna.

Frågan väntas dominera ett möte mellan Lavrov och Natos utrikesministrar, bland dem USA:s Condoleezza Rice, i Oslo på torsdag.

Luxemburgs utrikesminister Jean Asselborn, som samtalade med Lavrov på tisdagen, var en av de första som kritiserade robotsköldarna. Han sade efter mötet att han vill se Moskva engagerat i planen.

Den ryske generalstabschefen Jurij Balujevskij varnar européerna för att de kan få betala ett högt pris för ett amerikanskt försvarssystem i Europa, rapporterar Interfax.

I Tjeckien visar en opinionsmätning att 68 procent av invånarna är emot förslaget om en robotsköld, rapporterar AP. Det finns en rädsla för att relationerna med Ryssland ska försämras.

USA:s önskan är att bygga en radarbas i Tjeckien och installera tio antirobot-robotar i Polen.

TT

Mer läsning

Annons