Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lavinfara i fjällen

Annons

Stor lavinrisk råder i Årefjällen. Risken bedöms till en fyra på den femgradiga skalan, enligt Svenska liftanläggningars organisation (Slao).

Det innebär att "mänskligt utlösta eller spontana laviner" är "troliga" och som skid- eller snowboardåkare ska man undvika att färdas i lavinterräng.

I Kittelfjäll (Västerbotten), Bydalsfjällen (Jämtland), Ramundberget och Tänndalen (Härjedalen) är lavinrisken betydande, tre på skalan, vilket betyder att mänskligt utlösta laviner är sannolika och spontana laviner är möjliga.

På övriga skidorter i Slaos lista är lavinrisken måttlig eller liten.

Enligt Hans Gerremo, Slaos vd, är det 15 skidområden i Sverige som har lavinproblem. Specialutbildad personal på anläggningarna utför varje dag prover av olika slag för att bedöma lavinrisken.

Laviner med dödlig utgång är lyckligtvis ovanliga i Sverige, det handlar om kanske en per år, enligt Gerremo.

Skistar, som driver skidanläggningen i Åre, vill göra det straffbart att åka offpist på södra Mörvikshummeln i Åre. En begäran om detta har nyligen lämnats till länsstyrelsen i Jämtland, enligt lokala medier.

Under det senaste året har två laviner i området utlösts av just offpiståkare. Förra vintern omkom en person. I januari i år drog lavinen med sig en person som dock kunde grävas fram levande.

TT

Mer läsning

Annons