Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättjans dagar...

Annons

Det är nu de ska infalla- lättjans dagar... En tid när alla frågar alla, vad de ska göra... Det får väl bli en stund i hängmattan, en tid med gräsklipparen, en större stund i båten, med strandhugg på någon ö, med vilstolar placerade på klipphällar, med kikaren för ögonen för att nyfiket glo på öbor och sjöfarare på Runns vida vatten.

Eller något helt annat... Oplanerat, inte inbokat eller förbeställt. Det blir som vanligt man kastar in sig bakom ratten, åker söderöver, konstaterar sent på natten, att det skulle sitta fint att bo någonstans.

Fyrbenta varelser är inte välkomna överallt, man tar in här, frågar där, rullar vidare, kör till platser där vovvar är välkomna.

Hundägare har ibland en känsla av att hela Sverige har drabbats av allergi.

När infrusna nordbor släpper loss sina semesterdrömman vill de inte veta av några hinder.

På något förunderligt sätt tror vi oss hinna allt och lite till under några korta sommarveckor.

Och när vi inte hunnit mer än hälften deppar vi ihop...för att ambitionerna var så höga, för att någon bromsat, för att det regnat småspik i en vecka, för att vädrets makter inte höll måttet, för att någons sinnelag exploderat.

Fyra eller sex personer i en liten hyrstuga kräver starka semesternerver. Finsand i sängkläderna, krossade snäckskal på brotrappan, våta kläder som aldrig torkar och i stug eller husvagnshörn ett otal tomma väskor.

Ingen har något vettigt att sätta på kroppen - och stugbyn eller husvagnscampingens tvättmaskiner är upptagna en halv vecka.

Det är i sådana stunder en hårt plågad semestersjäl längtar hem till sitt. Till tvättmaskinen, torktumlaren, sänglinnet utan finsand, torra rena kläder, mat lagad på spisen och inte vid grillen.

Semestersvensken har gjort en tur till Åland, ätit buffé på båten, klagat över att de satt i sig för mycket av både det ena och andra.

De har upptäckt en ny skog, andra ängar, handlat både dyrt och billigt. Väckts i ottan av grannbaby med kolikmage, eller rent av förslösat några veckor på kontinenten, där bilköerna varit längre än kinesiska muren. Stön och pust, över biltunnlar, bensinpris och hackande motorer.

Ett baksätesbarn hann sticka en hel kofta på autobahn, från Hamburg till Rehndalen. Två biltrötta mellanstadiebarn nöps och bråkade genom halva Frankrike. En treåring kräktes i bilen och tappade sin snuttefilt i Bern, föräldrar halvvägs hem till Sverigefärja fick vända.

Snuttefiltar är ovärdeliga, insnuttade, doftrika, trasiga och otroligt lugnande.

De som sökt fann snuttefilten i en hotellobby, där de sent omsider tvingades beställa ännu en dyr hotellnatt.

- Sverige, Sverige fosterland... Kalle och Ellen körde genom tullen och upptäckte massor av moln över hemmafronten. Höjd ränta, dyrare boendekostnad.

De som i början av den underbara sommaren önskade sig mycket ledigt och mycken lättja återvänder med någon sorts jobblängtan i blicken.

- Borta bra men hemma bäst, tyckte Ellen.

Och nästan blått havsvatten med grövre sand i våran vik. Men vaddå vi gör väl en ny resa-nästa sommar...

GITTAN KNIFSTRÖM NORDEN

Mer läsning

Annons