Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättare att arbetskraftsinvandra

Annons

Det ska bli lättare att arbetskraftsinvandra till Sverige.

Ett särskilt visum för att söka arbete införs och arbetsgivare ska kunna direktrekrytera arbetskraft utan överprövning av AMS.

Förslagen kommer från migrationsminister Tobias Billström i en departementspromemoria. De bygger i huvudsak på förra årets betänkande från den parlamentariska kommittén för arbetskraftsinvandring.

En viktig förändring är dock att det som var en reservation i utredningen _ att AMS inte ska kunna överpröva en arbetsgivares behov _ nu blivit regeringens förslag. En arbetsgivare ges rätt att själv avgöra behovet av nyckelpersonal.

Fackets tidigare möjlighet att yttra sig i samband med AMS prövning försvinner också. Facket ska i fortsättningen bara yttra sig om löner, arbetsvillkor och liknande.

Andra förslag, som det fanns majoritet för i utredningen och som regeringen nu föreslår, är att ett särskilt arbetssökarvisum på tre månader ska kunna ges till personer som vill söka arbete i Sverige. Där ska fortfarande en myndighetsprövning av behovet dock göras.

Vidare föreslås att studenter som tagit examen i Sverige inte längre ska behöva åka hem till hemlandet för att söka arbete i Sverige.

Från LO har redan kritik kommit mot att fackets möjligheter att yttra sig om arbetsbrist avskaffas. Men Tobias Billström tar lätt på kritiken.

TT

Mer läsning

Annons