Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lätt att smuggla vapen till Libanon

Annons

Libanons gränsbevakning klarar inte att stoppa vapensmugglingen från Syrien, konstaterar fem oberoende experter i en rapport till FN:s säkerhetsråd och rekommenderar en grundlig översyn.

I den 46-sidiga mycket kritiska rapporten säger de fem att de under ett tre veckor långt besök i Libanon för att undersöka gränsrutinerna inte en enda gång hörde talas om att några vapen beslagtagits, trots allmänt kända uppgifter om att illegala vapensändningar kommit till landet.

Säkerhetsrådet gav gruppen uppdraget i april efter att ha fått allt ihärdigare information från både Libanon och Israel om vapentransporter över gränsen till bland annat den regeringskritiska Hizbollahmilisen.

Gruppens uppgift var att undersöka Libanons övervakningssystem längs den 32 mil långa gränsen mot Syrien, inte att avslöja enskilda vapentransporter.

Slutsatsen de dragit är att den nuvarande gränssäkerheten är otillräcklig för att förhindra smuggling, särskilt vapensmuggling. Den dåliga gränskontrollen gör att passagerare, fordon och deras last lätt kan ta sig in utan att undersökas.

Experterna besökte alla de fyra officiella gränsövergångarna liksom Beiruts flygplats och hamn. De konstaterar att svårigheterna är stora att kontrollera alla de obevakade vägar och stigar som leder över gränsen vilket gör vapensmugglingen enkel, särskilt i kombination med politiska sympatier, familjeband och korruption.

TT

Mer läsning

Annons