Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Latrinen töms i Falun

Annons

Kommunerna kommer att hantera de nya arbetsmiljöreglerna för renhållningsarbete lite olika.

I Rättvik får renhållningsarbetarna exempelvis inte längre befatta sig med latrinen. Men i Falun kommer tunnorna att fortsätta att tömmas av den entreprenör kommunen har.

- Vi kan inte stoppa det utan att ha något annat att erbjuda. Vi måste ha en övergångsperiod, säger renhållningschef Gunilla Mååg.

Falu Energi och Vatten undersöker nu hur latrinen ska hanteras i framtiden för att arbetsmiljöreglerna ska uppfyllas. Det kan handla om att förse hämtbilen med baklastare eller att minska latrinkärlen så att de inte blir så tunga att hantera.

Men helst av allt såge bolaget att folk försökte hitta andra lösningar så att de själva kunde ta hand om sitt dassavfallet.

- Det finns ju exempelvis mulltoor som är ett bättre alternativ, säger Gunilla Mååg.

Och på sikt kanske folk gör det om inte annat så för att få ner kostnaderna eftersom avgiften för latrinhämtningen stigit kraftigt.

I år kostar det sommarstugeägarna 1101 kronor att få latrinkärlet hämtat vid väg under tre månader. Det är 206 kronor mer än förra året. Att få det hämtat inne på fastigheten kostar 1431 kronor.

För åretruntbostäderna är motsvarande kostnad 4859 respektive 5165 kronor.

-Och avgifterna kommer att öka ytterligare nästa år. Men med hur mycket vet vi ännu inte, säger Gunilla Mååg.

I Falu kommun finns ett par hundra latrinkunder varav de flesta är sommarstugeägare. De lämnar ifrån sig 25 ton latrin årligen som skickas till Forsbacka i Sandvik för kompostering.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons