Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Låt kommunen ta över för en krona"

Annons

Det har hunnit gå två och ett halvt år sedan Alvar Palmcrantz plötsligt lämnade posten som vd för Finnveden Dalarna. Officiellt var orsaken en omorganisation av enheterna i Mora och Vansbro men bakom det plötsliga avhoppet fanns också en oenighet.

- Vi hade olika syn på hur framtiden skulle utformas, men därmed inte sagt att det slutat på ett annat sätt om jag fått min vilja igenom, säger Alvar som mot alla odds stannade kvar i Vansbro efter sortin från Finnveden.

- Ledningen köpte inte mina argument som i huvudsak byggde på att också hitta alternativa och mindre krävande kunder. Bilindustrin ställde enorma krav under stor prispress vilket gjorde det svårt att få marginaler, säger Alvar.

Koncernledningen menade i stället att en fokusering på en enda sak skulle ge ett bättre resultat och hålla kavaliteten uppe.

- Tyvärr lever vi bara en gång och får därför aldrig veta vad resultatet blivit med en annan strategi.

Alvar menar också att tillverkningsindustrin spelat ut sin roll som huvudsaklig sysselsättningsfaktor i orter som Vansbro.

- För att kunna konkurrera prismässigt med låglöneländer krävs att tillverkningen är så automatiserad att det ändå inte ger några jobb. Visst behövs en ekonomisk ryggrad i form av tillverkade produkter men som sysselsättning är det betydligt viktigare att satsa på besöksnäring, turism och upplevelseindustrin.

Vad anser han då att Finnveden nu bör göra för att ta sig ur den här historien på ett snyggt sätt?

- Låt de anställda få börja se sig om efter nya arbeten eller börja i utbildningar redan under den betalda uppsägningstiden. Sälj hela fastigheten till kommunen för en krona och lämna kvar alla maskiner som det inte finns en direkt användning för, säger Alvar.

Han menar också att det är viktigt att på ett aller annat sätt få i gång alla som nu mister sina jobb.

- Jag har sett allt för många skrämmande exempel på vad långvarig arbetslöshet gör med människor. Vi får inte se det här som ett bittert slut på något gammalt utan som början på något nytt. Är det någonstans det går att driva företag så är det här i Vansbro, säger Alvar Palmcrantz.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons