Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt födan bli din medicin!

Annons

Mjölksyrebakterierna är nödvändiga för tarmen och hälsan. Största delen av immunförsvaret sitter i tarmen och sjukdomar börjar i tarmen. Sjukdomarna manifesterar sig inte på kort tid. Det tar lång tid att utveckla sjukdom och den beror bland annat på fel livsstil. Mjölksyrebakterier får man genom jäsning av till exempel grönsaker eller dryck.

Ett annat problem är obalans av omegafetter och vanligen propageras för omega 3 som vi visserligen har brist på, men för att få en optimal funktion måste vi ha rätt sammansättning på omega 3, 6 och 9. Det här påverkar alla celler, påverkar hjärnan och motverkar problem med gula fläcken. Det finns fett som läker och fett som dödar. Ät mera fett, men rätt fett.

För att kroppen ska fungera måste vi äta mycket mer grönsaker och frukt, och helst före maten. Dessa livsmedel smälter fortare än annan mat och då tar kroppen lättare upp vitaminer, mineraler och enzymer med mera.

Enzymer tar hand om olika näringsämnen och omvandlar dem till ämnen som kroppen behöver. Fysiologiskt borde en av de mest centrala företeelserna vara enzymernas aktivitet. Enzymer startar alla processer i kroppen. Behovet av enzymer är stort, även för vårt psykiska välbefinnande. De behövs vid matsmältning, avgiftning och för att upprätthålla immunförsvaret.

Om enzymers helande kraft kunde kartläggas av forskare och läkare skulle sjukhusen snart stå tomma. Enzymer ska övervägande tillföras genom födan men kan produceras av kroppen under rätt förutsättningar. Det finns inget sätt att klara sig utan enzymer och då ska man veta att enzymer förstörs när man värmer maten över 45 grader.

Nyligen framkom att sömnbrist kan utveckla diabetes. Det är säkert korrekt eftersom sömnsvårigheter har mycket att göra med hur tarmen fungerar. Matsmältningsfunktionen och utrensningssystemet fungerar inte om man inte äter livgivande föda. Diabetes utvecklas inte bara av socker. Det kan vara brist på vissa ämnen som e-vitamin, krom, vanadin och magnesium som är nödvändigt för kroppens upptagning av kalcium, c-vitamin, fosfor, natrium, kalium och järn.

Det finns personer som blivit av med diabetes med hjälp av omegaoljor eller fiskolja. Grön föda ser till att även tunntarmen håller sig basisk vilket reglerar glukosen så att blodsockerhalten blir normal. Diabetes 2 behöver man helt enkelt inte ha om man äter rätt.

Ät mera råa grönsaker och mogen frukt för hälsan och prova med att äta några frukter på morgonen och även som mellanmål. Man blir piggare och orkar mera.

Se upp med fruktdrycker (exempelvis Noni) som påstår att drycken botar både diabetes och cancer. Det är ren nonsens och ska betecknas som kvacksalveri, men som fruktdryck är den säkert okej.

Det är inte födan i ditt liv som ger hälsa, det är livet i din föda som verkligen räknas. Lär dig att äta för näringens skull och inte för att fylla magen. Låt födan bli din medicin.

ANDERS SKÖLDEBRAND ANDERS SKÖLDEBRAND CERTIFIKATSLÄRARE I LEVANDE FÖDA. BOR I LEKSAND OCH ÄR OFTA ANLITAD SOM FÖREDRAGSHÅLLARE I ÄMNET FÖDA OCH NÄRING.

Mer läsning

Annons