Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt familjen Makara stanna!

Annons

Familjen Makara i Hedemora, som fått avslag på sin asylansökan, hotas nu av utvisning från Sverige till Ukraina. Inga som helst humanitära skäl tycks ha tagits i beaktande.

En för kort vistelseperiod i landet beräknad av Migrationsverket på inhumana och småaktiga grunder har lett fram till detta beslut.

Jag blev bekant med familjen våren 2003. Under åren som gått har vänskapen med denna underbara familj växt och fördjupats. Jag har blivit något av en familjemedlem.

Barnen ser på mig som sin mormor. Att skiljas från dem vore förkrossande både för dem och för mig. På nära håll har jag under månader och år bevittnat en omänskligt utdragen hantering av deras ärende och sett de svårigheter, det lidande, den hopplöshet som åren som flyktingar i Sverige inneburit.

Det har tärt djupt på deras hälsa, krafter och livsmod.

Barnen har anpassat sig till svenska sociala sammanhang. De svåra minnena i samband med uppbrott och flykt från Ukraina har kanske förbleknat. Kirill, som snart fyller tre år, har inte den belastningen. Han talar "flytande babysvenska", skrattar livsbejakande och glatt åt allt och alla.

Eller Karina med sin spontana öppenhet, och sin tilltro till alla hon träffar på. Ska hon få behålla den? Och till sist Anastasiya, som nu går sitt tredje skolår i Hedemora, och som är en av de duktigaste i sin klass. Ska hon tvingas börja från noll, på ett annat språk, omplanterad till helt nya förhållanden?

Mitt hjärta brister när jag tänker på Migrationsverkets beslut. Upphäv utvisningsbeslutet!

GUNNEL SANDBERG

Mer läsning

Annons