Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lastbilar i alla storlekar ställs ut

Annons

- Det här var den enda bilen som klarade hela Jönköpingsbacken på sin tid. Det är den snyggaste lastbilen som gjorts, säger Bengt Carlbinder.

Hemma bygger han en modell av en likadan lastbil. Volvo Långnos från 1948 är en av många lastbilar som just nu ställs ut på Vägverkets museum Pylonen.

Utställningen heter En bil kommer lastad, lastbilar i Vägverkets tjänst och invigdes av Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö i går.

Gula och gröna stora lastbilar står uppställda inne på Pylonen. En som kommit hit för att se utställningen är Bengt Carlbinder från Västerfärnebo. Lastbilar är hans passion.

- När jag var liten brukade jag gå till en bilmekaniker i stället för till skolan i bland, avslöjar han. Favoritbilen är Volvo Långnos.

- Den är så snygg med den här långa nosen fram. Det är den snyggaste lastbilen genom tiderna. Jag var i tolvårsåldern när den kom och kärleken håller i sig sedan jag såg den för första gången.

På utställningen finns också andra bilar och vägmaskiner. Bland annat visas en Scania Vabis från 1925 med öppen förarplats och sufflett och en Volvo L49555 titan från 1965. Parallellt visas fotoutställningen En resa från Smedjebacken till Strömsholm och en konstutställning med industridesignern Sixten Sason. Sason har bland annat tagit fram Saabs personbil, flygplan, Hasselbladskameran och vissa Elektroluxprodukter. Utställningen pågår till slutet av augusti.

Mer läsning

Annons