Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lasse Matsson-Frost fick spela dragspel för miljontals kineser

Annons

Kommunalrådet intervjuades i kinesisk tv tillsammans med Vasaloppets vd, Mats Budh. En halvtimme av programmet sändes i regional tv, där 240 miljoner tittare kunde nås. Dessutom gav kinesiska riks-tv en fem minuter lång del av programmet för 1,2 miljarder potentiella tittare.

- Hela besöket var en annorlunda upplevelse, berättar Bernd Janusch några dagar efter hemkomsten.

Han anser att de kinesiska samhället, vid sidan om sin egen kulturella prägel, har en väldig hunger efter västvärlden.

- De tar igen 20 år på ett år och är stora steg på väg att ta i fatt det ekonomiska glappet.

När Lars Matsson-Frost besökte Changchun för två år sedan, hade staden en gammal flygplats. Nu, när Moradelegationen återvände till vänorten efter 36 timmars flygresa, kom den till en supermodern och helt ny flygplats.

- Färden till till Kina försenades av snöoväder i Köpenhamn. När vi kom till Peking var vår packning borta. Själv hade jag kavaj på mig och slipsar i handbagaget. Med tanke på att officiella möten var inplanerade, fick kommunalrådet gå på exklusivt varuhus omedelbart efter ankomsten och förnya sin garderob.

Redan första dagen tog borgmästare Mayor Zhun med de vice borgmästarna samt sex direktörer från Changchuns regering emot vid en stor lunch.

Senare samma dag var det tv-inspelning där Lasse Matsson-Frost och Mats Budh fick svara på frågor om tomten, Tomteland och Vasaloppet. Under tv-sändningen spelade kommunalrådet dess-utom dragspel med en kinesisk dam.

De framförde bland annat White Christmas.

De övriga dagarna besöktes bland annat den stora filmparken i Changchun, som är Kinas motsvarighet till Hollywood, och skulpturparken World Sculpture Park.

- Ett museum som består av ett stort antal objekt skapade av internationella konstnärer. Samlingen i skulpturparken växer vart tredje år, när ett internationellt skulptursymposium genomförs.

Bernd Janusch ser en stor möjlighet till ett kulturutbyte mellan Mora och Changchun. Under besöket togs inledande kontakter. Den kinesiska förhandlingskulturen är att det krävs några vändor med möten innan verkliga förhandlingar kan inledas.

- Förhoppningsvis kan de fördjupas när en delegation från Changchun kommer hit till Mora i samband med Vasaloppet i månadsskiftet februari-mars.

Under mötet i Changchun fördes även på tal en direkt flyglinje mellan Changchun och Stockholm med Mora i förlängningen.

- Med den ekonomiska utveckling som pågår i Kina, vore det inte en omöjlighet, siar Bernd Janusch.

Under besöket fick Moradelegationen vara med när de kommande fyra årens investeringar i Changchun-regionen presenterades. Ett antal kontrakt undertecknades om satsningar på 13 miljarder kronor.

En annan höjdpunkt under besöket var visiten i en stor skidpark, där Asiens vinterspel sker i februari. I Changchun gick den kinesiska motsvarigheten till Vasaloppet. Till det kinesiska Vasaloppet kommer folk från hela Europa för att delta. Loppet är av betydelse för marknadsföringen av en västerländsk livsstil. I samband med invigningen gifte sig tio par i en ceremoni där kommunalrådet fick lyckönska de brudparen.

Nämnas kan att Bernd Janusch heter Bo De på kinesiska vilket betyder "Den vise och omutbare".

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons