Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lasse Åberg gör Vasaloppsaffischen

/

Gustaf Vasa som en uppdragbar plåtdocka. Det blir motivet på 2012 års Vasaloppsaffisch. Lasse Åberg som gjort affischen blir därmed först ut i Vasaloppets "affischstafett". Det är meningen att Vasaloppsaffischerna ska utformas av konstnärer i framtiden.

Annons

– Jag ville inte göra en flåsande åkare i motljus utan något som var lite mera jag, något som är roligt att titta på, säger Lasse Åberg om sin skapelse. Lasse Åberg medverkar då affischen presenteras officiellt i SVT:s Gomorron Sverige, fredag.

Vasaloppets vd Jonas Bauer förklarar att Lasse Åberg fick fria händer att skapa något unikt.

– Det blev precis så kul och klurigt som vi hoppades.

Att det blev Gustaf Vasa som en uppdragbar docka är kanske inte så konstigt. Lasse Åberg samlar ju på leksaker så han kunde hämta inspiration från sitt Åbergsmuseum i Bålsta utanför Stockholm.

– Jag har ju så många gamla mekaniska bleckfigurer omkring mig så jag hittade helt enkelt på en egen konstruktion med Gustafs huvud. Lasse tror inte att hans docka skulle fungera på riktigt.

– Det är en lek för ögat helt enkelt.

Lasse Åberg har inte åkt Vasaloppet. Hans meriter i det här sammanhanget inskränker sig till en startscen från Sälen i 60-talsfilmen "Oj, oj, oj, eller Sången om den eldröda hummern".

Nu kan han i alla fall ståta med att vara först i "affischstafetten", fast en annan konstnär har målat en Vasaloppsaffisch tidigare. Till jubileet 1973 målade Lars Norrman affischen.

Lasse Åbergs litografi ska tas fram i 150 exemplar. Förste herre och första dam i Vasaloppet får nummer ett och två. Vasaloppet ska också sälja några av konstverken. Lasse Åberg har föreslagit att de ska kosta 1922 kronor, som en påminnelse om året då första Vasaloppet arrangerades.

Mer läsning

Annons