Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läskig storaffär

Annons

Spendrups danska partner Royal Unibrew fick nyligen isländska FL Group som ny störste ägare med 16 procent av aktierna. FL Group sa genast att de ville bidra till en konsolidering av dryckesmarknaden.

Det tolkades först som att en fusion i Norden mellan Royal Unibrew, norska Hansa Borg och svenska Spendrups stod på dagordningen. Jens Spendrup klargjorde att Spendrups inte var till salu och att man ville se Lokavatten på export.

Nu har islänningarnas nästa drag tillkännagetts, de köper 49 procent av den holländske läsktillverkaren Refresco. Företaget är Europas näst störste tillverkare av juice och läsk.

Aktierna har köpts av investmentbolaget 3i Plc för 4,3 miljarder kronor. 3i köpte Refresco så sent som 2003. Refresco bildades 1999 genom en sammanslagning av en rad läskfabriker på kontinenten.

Refresco har 1 200 anställda i elva fabriker och huvudverksamhet i länder som Tyskland, Frankrike, Spanien, Portugal, Nederländerna. Därutöver äger Refresco sedan slutet av 2004 VIP-Juicemaker Oy i Finland med Skandinavien, Baltikum och Ryssland som juice- och läskmarknad.

Mer läsning

Annons