Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lasarettet rustas upp med stora fondmedel

Annons

- Ett väldigt fint och välkommet bidrag, konstaterar biträdande avdelningsföreståndare Liselotte Andersson vid akuten.

Sedan årsskiftet har personalen kunnat inhandla en deffibrilator, en mobil blodtrycksanläggning, en övervakningsanläggning av märket Dash 3000 som kostar 80 000 konor i inköp samt en tv och dvd till väntrummet.

Är det inte meningen att landstinget ska se till att det finns fullgod utrustning?

- Man kan tycka det men när vi begär pengar av landstinget så får vi ofta till svar att det finns inga pengar, berättar Liselotte Andersson.

Om inte Hjärt- och lungsjukas förening hade ställt upp med pengar så hade personalen tvingats att använda sig av otidsenlig och föråldrad apparatur.

- Detta vet vi om och därför så ger vi de pengar som vi kan avstå, säger Siv Andersson, ordförande i Hjärt- och Lungsjukas förening i Västerbergslagen.

- Under de senaste tio åren har föreningen bidragit med 1,2 miljoner kronor till Landstinget Dalarna.

Siv Andersson tillägger dock snabbt att det är vanligt folk som skänkt dessa pengar.

- Visst är det så. Pengarna i vår fond kommer från bland annat testamenten och från anhöriga till avlidna som uppmanat till pengar till fonden istället för blommor vid jordfästningar.

1,2 miljoner kronor har det alltså blivit till sjukvården under det senaste decenniet.

-Detta känns naturligtvis mycket bra men samtidigt mycket fel, betonar Siv Andersson.

- Det borde vara en självklarhet att sjukvården i Dalarna stod för dessa kostnader. Men nu är det som det är och situationen är bara att beklaga.

Vad kommer att hända om akuten och andra avdelningar försvinner från Ludvika lasarett inom den närmaste tiden?

- Som jag ser det kommer vi att lägga ned fonden. Det går inte att satsa pengar på något som ändå inte fungerar, hävdar Andersson.

För personalen vid akuten är den senaste gåvan oerhört värdefull.

- Inte bara för oss i personalen utan i högsta grad för våra patienter. Det känns extra tryggt att kunna arbeta med moderna och tillförlitliga anläggningar, säger Liselott Andersson förnöjt.

Ett stort antal nya tv-apparater finns också utplacerade på lasarettet till patienternas stora glädje. Detta tack vare det fina stödet från Hjärt- och Lungsjukas förening.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons