Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läs Trumps segertal i sin helhet

Artikel 17 av 27
Presidentvalet i USA 2016
Visa alla artiklar

USA:s näste president Donald Trump gratulerade förloraren Hillary Clinton för en hårt utkämpad valkampanj – och lovade att sätta miljoner amerikaner i arbete för att återuppbygga landets infrastruktur.
Här är Trumps tal i sin helhet när han framträdde vid valvakan på hotell Hilton i New York:

Annons

– Tack, stort tack allihopa. Ursäkta att ni fick vänta, det är en komplicerad affär. Jag har precis tagit emot ett samtal från utrikesminister Clinton. Hon gratulerade oss, det handlar om oss, till vår seger, och jag gratulerade henne och hennes familj för den väldigt hårt utkämpade valkampanjen. Hon kämpade väldigt hårt. Hillary har arbetat väldigt länge och hårt under lång tid, och vi är skyldiga henne stor tacksamhet för hennes arbete för vårt land, det är väldigt uppriktigt. Nu är det dags för USA att binda om såren från splittringen, vi måste komma samman.

– Till alla republikaner, demokrater och oberoende över hela landet, säger jag att det är tid för oss att gå samman som ett enat folk. Det är tid. Jag svär till alla medborgare i vårt land att jag kommer att vara president för alla amerikaner, och det är så viktigt för mig. Till dem som har valt att inte stöda mig tidigare, och det har varit en del personer, vänder jag mig till er för vägledning och hjälp så att vi kan arbeta tillsammans och ena vårt stora land. Som jag sagt från början, vår kampanj var inte en kampanj utan snarare en fantastisk och stor rörelse, som utgjordes av miljontals hårt arbetande män och kvinnor, som älskar sitt land och vill ha en bättre och ljusare framtid för sig själva och sina familjer.

– Det är en rörelse som utgörs av amerikaner av alla raser, religioner, bakgrunder och trosuppfattningar, som tror och förväntar sig att vår regering tjänar folket, och den kommer att tjäna folket.

– Genom att arbeta tillsammans kommer vi att påbörja den brådskande uppgiften att återbygga vårt land och förnya den amerikanska drömmen. Jag har lagt hela mitt liv och företagande på att titta på den outnyttjade potentialen i projekt och människor över hela världen. Det är vad jag nu vill göra för vårt land. En fantastisk potential, jag har lärt känna vårt land så väl, det kommer att bli vackert. Varje amerikan kommer att ges möjlighet att nå hans eller hennes fulla potential. De bortglömda männen och kvinnorna i vårt land kommer inte längre att glömmas bort.

– Vi kommer att åtgärda våra innerstäder, återuppbygga våra motorvägar, broar, tunnlar, flygplatser, skolor, sjukhus. Vi kommer att bygga om vår infrastruktur, som förresten kommer att bli utan motstycke. Vi kommer att sätta miljoner ur vårt folk i arbete med att återbygga det. Vi kommer också, slutligen, ta hand om våra fantastiska veteraner som har varit så lojala, och jag har lärt känna så många under den 18 månader långa resan. Tiden jag har lagt tillsammans med dem är bland det mest hedrande jag gjort. Veteranerna är fantastiska människor.

– Vi kommer att påbörja ett projekt för nationell tillväxt och förnyelse. Jag kommer att hitta de kreativaste talangerna bland vårt folk, och vi kommer att be de bästa och skarpaste att utnyttja sin enorma talang för allas nytta. Det kommer att hända. Vi har en stor ekonomisk plan, vi kommer att dubbla tillväxten och ha den starkaste ekonomin i hela världen. På samma gång kommer vi att komma överens med alla länder som vill komma överens med oss, vi kommer att ha fantastiska relationer. Ingen dröm är för stor, ingen utmaning är för stor. Ingenting som vi vill ha i vår framtid befinner sig utanför vårt räckhåll. Amerika kommer inte längre att nöja sig med någonting annat än det bästa.

– Vi måste återta vårt lands öde, och drömma stort, djärvt och vågat. Vi kommer att drömma om saker för vårt land, och vackra saker, och framgångsrika saker återigen. Jag vill säga till världssamfundet att samtidigt som vi alltid kommer att sätta USA:s intressen först, kommer vi att sluta rättvisa uppgörelser med alla, alla folk och alla andra länder. Vi kommer att eftersträva samsyn och inte fientlighet, partnerskap och inte konflikt.

DT/TT

Läs mer: LEDARE: Bedrövligt – men det är förhastat att klättra ner i bunkern

Läs mer: Trumps seger chockar dalabänkens riksdagsledamöter

Läs mer: ANALYS: Trumps seger slår hårt mot Dalarna - kan innebära fler murar

Alla artiklar i
Presidentvalet i USA 2016
Annons