Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Roos-dokumentär snart färdigställd

Annons

- Bäsnas egen Sven Nykvist, säger Lars Roos skämtsamt om Torbjörn. Men han har inte känt någon tvekan över att få sitt liv dokumenterat på det här viset.

Resultatet ska bli två filmer. Dels en halvtimmes dokumentär som Torbjörn hoppas och tror kommer att visas på tv. Dels blir det också en längre dvd-version med mycket mer konsertmaterial.

Anslaget i filmen kommer att bli suddigt, för att visa publiken hur Lars Roos ser sin omgivning.

Från början var tanken att göra ett musikporträtt. Men när Lars Roos var tvungen att ställa in på grund av sin allt sämre syn fick filmarna tänka om.

De har i stället följt Lars Roos i hans vardag. En vardag som tidigare helt upptogs av musiken, nu mer delvis. Dokumentären rymmer scener ur Lars liv i Los Angeles, när han rullar köttbullar hemma hos mamma i Kvarnsveden och besöker sin ögonläkare. Allt givetvis blandat med musikaliska sekvenser.

Det har bland annat filmats från förra årets spelningar i Stockholm och Falun. Samt i Globen på Kjell Lönnås körsångarkonsert. Då framfördes Fader vår, musiksatt av Lars Roos.

- Det här blir det sista jag filmar, berättar Torbjörn Lindqvist inför de två konserterna i Lindberg-hallen. Med två kvällar och två kameror har han möjlighet att få konserterna förevigade ur flera vinklar.

Omräknat till heltid har filmarna hittills lagt ner tre veckors arbete på dokumentären. Film i Dalarna har gett stöd i form av medfinansiering. Torbjörn Lindqvist har bekostat en del, som resan till Lars i USA, ur egen ficka. Men han hoppas på ekonomiskt bidrag från SVT.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons