Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars möter våren i Paris

Annons

Lars Vilhelmsson är bördig från Isala, utanför Svärdsjö, och han började jobba vid dåvarande Länssparbanken i Falun, innan han 1970 flyttade till Mora.

Banken hade på den tiden elva kontor i Mora, Orsa och Älvdalen.

I dag är det bara fyra kvar.

Lars Vilhelmsson avancerade till kreditchef i Mora och blev sedermera företagschef, för att 1996 bli lokalbankschef.

Några år senare blev det Föreningssparbanken efter samgående med Föreningsbanken.

Hemma i Svärdsjö hade Lars spelat fotboll och bandy.

- Bandy låg mig varmt om hjärtat och jag blev ganska besviken när jag upptäckte att bandyn var en iskall sport i Mora, säger jubilaren, som i stället lockades till IFK Moras fot-bollslag.

- Egentligen ville jag bara vara med och träna, men hur det var, hamnade jag i representationslaget, som höll till i tredje divisionen, som idag motsvarar tvåan, säger han.

Vid en fotbollsträff bestämde flera kuggar i laget att de skulle åka Vasaloppet för att få en morot att hålla i gång vinterträningen.

- Det var 1974 jag gjorde första loppet och eftersom det gick riktigt bra fick jag blodad tand. Jag satsade på skidor de följande åren och åkte 15 Vasalopp plus andra långlopp.

Efter att ha varit orförande i kamratföreningens fotbollssektion en tid, lockades Lars över till Vasaloppssektionen.

Han fick ansvar för att organisera seedningen av åkare, och vid den här tiden tryckte tjejerna på för att få åka Vasaloppet.

- Det var då vi väckte tanken på att ordna en egen tävling för tjejerna, förutom att de även släpptes in i Vasaloppet. Tillsammans med Bosse Bengtsson och Sara Marcus skulle vi utreda hur en tjejtävling kunde ordnas och resultatet blev Tjejvasan.

För närvarande är Lars Vilhelmsson biträdande tävlingsledare med ansvar för målet i vasaloppsorganisationen.

- Åkte faktiskt en sträcka i stafettvasan i år för Rotary. Annars är hela loppet inget som lockar längre. Jag blev ju farfar för ett år sedan.

Istället har jag fått ett nytt intresse sedan bankstyrelsens ordförande Ola Hermansson lockade med mig på ripjakt i norra Dalarna för ett antal år sedan. Jag skaffade egen licens och deltar numera både i älg-jakten samt fågel- och småviltsjakt, berättar han innan han flyr Mora för att anträda resan till Paris.

Han hälsar dock till sist att han avser hålla öppet hus i banken i Mora under eftermiddagstimmarna den 3 april.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons