Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars-Åke och Stefan vill lära ut byggnadsvård

Annons

- Det finns ingen känsla i många av dagens renoveringar, säger Lars-Åke Nilsson och Stefan Johansson, som kommer att leda kursen.

Det gamla hantverkskunnandet håller på att gå förlorat till förmån för ren montering. I dag köper man färdigmålade lister som sedan spikas fast med färdigmålad spik. Gamla fina fönster rivs ut och kastas och ersätts med nya av en betydligt sämre kvalitet. Gamla tegeltak ersätts av imitationer i plåt och byggvaruhandeln svämmar över av fogskum och diverse plastattiraljer som ersätter gamla beprövade material. Plötsligt visar det sig att det nyrenoverade gamla huset totalt har förlorat sin själ och ofta är det då för sent att ångra sig.

Det är det här faktumet som Lars-Åke och Stefan nu vill råda bot på.

- Det verkar finnas ett stort intresse för byggnadsvård, säger Lars-Åke som ska leda snickeridelen av kursen.

Själv har han skaffat sig erfarenhet och kunskaper genom en egen omsorgsfull renovering av en gammal gård i Nås.

Stefan ska ta hand om måleridelen där mycket finns att lära. Ådring, marmorering och annat dekorationsmåleri ska läras ut liksom hur man väljer rätt sorts färg till rätt material.

Kursen ska även med hjälp av yrkesmän innehålla byggnadsplåtslageri, murning, smide och timring.

- Vi har varit i kontakt med Vansbro hembygdsförening som har planer på att flytta flottarbostaden vid Jofsen och loftboden som i dag står vid läkarvillan i Bäckaskog. Byggnaderna ska placeras intill Herrgården och att flytta och renovera husen skulle vara ett lämpligt kursprojekt, säger Lars-Åke och Stefan.

Just nu undersöks intresset för kursen som planeras att startas i mars om tillräckligt många deltagare anmäler sig.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons