Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars, 63, har inlett en ny karriär

Annons

Visst är det många som skulle ge upp och börja se fram emot pensionen ifall de blev arbetslösa strax före 60-årsåldern. Men Lars Alvin, som hamnade i den situationen, gjorde tvärtom. Han omskolade sig och hade inga problem att få jobb efteråt.

Älvdalsbördige Lars Alvin har tidigare arbetat som mätningstekniker vid kraftverksbyggen. Från det han var 17 år och började vid Trängslets kraftverk hemma i Älvdalen har han kuskat runt i landet på jobb tills för några år sedan, då han blev uppsagd av Skanska samtidigt med 25 andra anställda.

- Först tänkte jag att jag skulle fortsätta med samma sorts jobb, men så kände jag att jag fått nog av att kuska runt, berättar Lars.

Efter att ha stämplat i 450 dagar placerades han i den så kallade AGA:n, Aktivitetsgarantin, som han anser mest innehöll meningslös sysselsättning (förutom kursen på Datorteket), begärde han att få gå en svetskurs för att ha chans till jobb i Mora efteråt.

- Man måste försöka göra lite själv också som arbetslös. Annars blir det inget, som Lars Alvin säger.

Efter en 48 veckor lång utbildning vid Lernia i Mora var Alvin utbildad svetsare.

- Jag kontaktade Wibe redan i mars och hörde mig för om jobb. Sedan hörde jag inget och trodde inte att det skulle bli något. Men sedan ringde de sista veckan i november och ville att jag skulle komma dit och prata. Då fick jag erbjudande om att börja jobba "på måndag". Det var den 3 december och jag tackade ja direkt, berättar Lars Alvin, som svetsar detaljer till master och trivs bra.

På fritiden åker dragspelet ofta fram.

- Jag har hållit på med musik sedan 8-10-årsåldern och spelar med i två dragspelsklubbar, Mora-Norets Dragspelsklubb och Mikkos Polare, som Mikael Kokanen dragit igång.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons