Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärorikt samarbete

Annons

"Kontaktseminarium för vuxenutbildning i glesbygd" är det officiella namnet på EU-träffen i Leksand som Sveriges internationella programkontor står värd för.

Under de intensiva dagarna i kommunen har deltagarna fått berätta om sina respektive länders vuxenutbildning och genom olika grupparbeten lärt känna varandra.

Innan hemfärd i dag lördag, ska nya grupperingar ha bildats över nationsgränserna. I höst är det sedan meningen att man ska fortsätta samarbetet och söka EU-medel för gemensamma projekt.

Vuxenutbilningen har på senare år lyfts upp på agendan av EU som ser en klar koppling mellan utbildning, arbetstillfällen och ökad tillväxt.

Områdena som deltagarna i seminariet i Leksand ska samarbeta inom handlar om marknadsföring, rekrytering och vägledning, distanslärande och arbetsplats-lärande.

Det sistnämnda är något som intresserar Per Källs, rektor vid Lärcentrum i Leksand, extra mycket.

- Vi är bra i Sverige på att utbilda inom skolans väggar, men det är inte självklart för oss att flytta ut i samhället.

- Där kan vi lära oss mycket och det här är ett otroligt spännande och inspirerande sätt att göra det på! säger han entusiastiskt.

Tretton nationer har deltagit i träffen; Sverige, Nederländerna, Tyskland, Tjeckien, Turkiet, Danmark, Grekland, Portugal, Ungern, Polen, England, Spanien och Slovakien.

Det mesta under dagarna i Leksand har handlat om intensivt arbete, men lite sidoaktiviteter har också hunnits med. Bland annat kommer hela sällskapet att i eftermiddag ge sig ut på ett hemligt sjöäventyr.

Och vem vet, kanske resulterar det i att nästa Siljansrodd har ett EU-lag med på startlinjen.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons