Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larmrapporten – så mycket super Sveriges högskolestudenter: "Våga ifrågasätta"

Var femte högskolestundent dricker alkohol 2–3 gånger i veckan eller oftare – men få är oroliga över konsumtionen.
– Att många studenter dricker en hel del är ingen hemlighet, säger Karin Hagman, vd på Iq.

Annons

Iq, ett dotterbolag till Systembolaget, har genomfört en undersökning bland 2 677 högskolestudenter för att dokumentera alkoholvanorna.

Läs också: Enplansvilla förstördes i brand – fyrabarnsfamilj sov när branden började

I undersökningen uppgav var femte (22 procent) av de tillfrågade att de drack alkohol två till tre gånger i veckan eller oftare.

74 procent sa sig dricka tre till fyra standardglas eller mer när de väl dricker – men bara sju procent sa sig vara oroliga för sin konsumtion.

– Att det finns en stark alkoholkultur inom studentlivet och att många studenter dricker en hel del är ingen hemlighet. Det är alltid viktigt att reflektera över den egna alkoholkonsumtionen och som student är det extra viktigt i och med att man befinner sig en miljö där det dricks mycket alkohol och där alkohol är ett naturligt inslag i många sammanhang, säger Karin Hagman, vd på Iq.

I undersökningen säger sig nästan tre av fyra (74 procent) att det finns personer på deras universitet eller högskola som de tycker dricker för mycket alkohol. 

I undersökningen uppger drygt var fjärde (26 procent) att de gjort sämre ifrån sig på en föreläsning, tenta eller annat studiesammanhang för att de druckit alkohol dagen innan och över 4 av 10 (44 procent) har gjort saker när de varit berusade som de ångrat dagen efter.

– Att våga ifrågasätta och prata om alkoholkulturen och alkoholkonsumtionen inom studentlivet är viktigt. Jag är övertygad om att en ökad reflektion kring den egna och andras alkoholkonsumtion under studenttiden skulle resultera i ett bättre studentliv, lägre alkoholkonsumtion och färre studenter som gör saker de ångrar för att de varit berusade, säger Karin Hagman.

Här är fler svar från undersökningen:1) Drygt 3 av 4 (76 procent) tror att deras studenttid skulle bli lika bra eller bättre om det konsumerades mindre alkohol i sociala sammanhang.2) Drygt 8 av 10 (85 procent) studenter anser att det finns traditioner där alkohol är en naturlig del på deras universitet/högskola.3) Drygt var tredje (36 procent) uppger att de tror att det är svårare att passa in i studentlivet på deras universitet/högskola om man inte dricker alkohol.

I undersökningen deltog studentkårer/nationer vid Borås högskola, Skövde universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, Blekinge tekniska högskola, Södertörns högskola, Högskolan i Halmstad, Östersunds högskola, Umeå universitet, Linköpings tekniska högskola, Linköpings universitet, Uppsala universitet, Lunds tekniska högskola och Lunds universitet.

Läs även: (Plus): Tio år sedan Engla mördades - Från försvinnandet som berörde en hel nation till livstidsdomen mot en av Sveriges värsta mördare

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Fritidshus i Malung-Sälens kommun såldes för 8,2 miljoner – se de senaste fastighetsaffärerna i Dalarna

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

Här är de bästa utsiktsplatserna i Dalarna – och ett flertal mäktiga vyer i närbelägna län

SÅ KÖPER DU PLUS

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Mer läsning

Annons