Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larmoperatören gjorde rätt

Annons

För Kari Sillanpää blev situationen minst sagt ångestladdad när han 13 mil från föräldrahemmet konstaterade att hans mamma var sjuk.

Tidningen har tidigare berättat om hur han rusade från sitt arbete i Eskilstuna och för att spara tid ringde SOS Alarm från bilen. Att mamman var svårt sjuk förstod han. Men det visade sig vara omöjligt att övertyga larmoperatören om detta.

Efter en snabb bilresa hjälpte han ner sin mamma i bilen och åkte i ilfart till Ludvika lasarett. Att det var frågan om liv och död bekräftades utanför akutmottagningen. Fortfarande i bilen drabbades mamman av ett hjärtstopp.

Sjukvårdspersonalen lyckades få igång hjärtat igen, och sedan blev det vidare transport till Falu lasarett.

Ur Kari Sillanpääs synvinkel hade dramatiken kunnat undvikas - om larmoperatören tagit situationen på allvar. Han var samtidigt tacksam för att han följt sin intuition och att allt ändå gick bra. En vecka senare hade hans mamma återhämtat sig igen.

Men Kari Sillanpää ville inte sopa händelsen under mattan. Därför gjordes en anmälan till HSAN.

Utifrån den bedömning som HSAN gör finns det däremot i stort sett ingenting som pekar på att larmoperatören begick ett misstag.

Det enda påpekande som görs är att det finns forskningsresultat som tyder på att hos en del kvinnor kan en hjärtinfarkt vara på gång, utan "gängse kardinalsymtom". Förloppet kan därför bli mer långdraget.

HSAN:s hänvisning till forskningen kan ses som en kommentar till den bedömning som larmoperatören gjorde under det några minuter långa telefonsamtalet med mamman - att kvinnan bara kände sig trött och slut, men hade inte ont eller var påverkad i andningen.

Enligt HSAN måste larmcentralernas operatörer ständigt göra prioriteringar. Därför är det också viktigt att få en så korrekt bild som möjligt av patientens tillstånd. På larmcentralerna finns också riktlinjer på vilka kriterier som ska uppfyllas, om en patient ska hämtas med ambulans eller inte.

HSAN anser att larmoperatören i det här fallet på olika sätt försökte få en bild av patientens tillstånd. Att kvinnan i det här fallet klarade av att stå på benen för att prata i telefonen och att ingenting tydde på att hon upplevde smärta visar att larmoperatören gjort sitt jobb.

- Anmälan kan därför inte leda till disciplinpåföljd, säger HSAN och beslutar att inte vidta några ytterligare åtgärder.

Mer läsning

Annons