Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larmen gick - men inga större olyckor

Annons

En villa i Rutån räddades från en förödande brand den 21 januari tack vare grannars rådiga ingripanden. Mats Wik var den förste som kom fram till huset där lågorna slog ut genom taket. Ingen var hemma. Mats far hade upptäckt branden och ringt till Mats som var närmsta granne.

Mats började med att släcka braskaminen och rusade sedan upp på övervåningen där det brann för fullt i taket runt skorstenen. Mats fick hjälp av brodern Alf. Tillsammans sprang de med hinkar för att begränsa elden tills räddningskåren kom fram.

Nu förstördes en stor del av yttertaket runt skorstenen och villan fick omfattande rök- och vattenskador men det kunde ha blivit mycket värre om inte bröderna Wik ingripit.

Den 23 mars blev det oljebrand på Westlings och den första skogsbranden var i Högosta den 13 maj. Elden spred sig över ett 100 gånger 300 meter stort område.

Totalt noteras 25 bränder i byggnader och nio andra bränder.

24 trafikolyckor har rapporterats, lyckligtvis ingen med riktigt allvarliga skador. Notabelt är att tre olyckor inträffat vid Van. Den 12 april körde en lastbil med släp av vägen och välte i den branta slänten. Den 8 juli voltade ett Vansbropar i 60-årsåldern i slänten. Vid båda dessa tillfällen klarade sig de inblandade personerna utan allvarliga skador. Bra gick det också för den yngre man som körde av vägen i mitten på november och fortsatte 50 meter ner i diktet innan det blev stopp på bilen.

37 gånger har räddningstjänsten larmats genom automatlarm, två gånger har de kallats ut för stormskador och två gånger för att rädda djur. Vid två tillfällen har det handlat om sanering och 25 gånger har de ryckt ut för akut sjukvård.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons