Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarutbildning renoveras i grunden

Annons

Regeringen planerar att helrenovera den hårt kritiserade lärarutbildningen.

Hårdare krav, ökad specialisering och minskad frihet att välja ämnesinriktning väntar studenterna.

En ensam och ännu så länge okänd utredare ska i drygt ett år framöver sätta tänderna i hur utbildningen ska utformas. Utredarens direktiv har nu presenterats av regeringens folkpartistiska utbildningsduo Lars Leijonborg och Jan Björklund.

Men det framkommer tydligt att de båda redan vet vad de vill åstadkomma.

Den förra reformen av lärarutbildningen som sjösattes 2001 döms ut av regeringen. Dagens utbildning leder fram till en examen, oavsett om den utbildade läraren sedan ska jobba i förskola, grundskola eller gymnasium. Stora delar av utbildningens innehåll är dessutom gemensamma, och alla som går ut har också behörighet för forskarutbildning.

Utbildningen har kritiserats hårt, av såväl studenter som Högskoleverket och Riksrevisionen, framhöll ministrarna. Dess attraktivitet har minskat och mängden förstahandssökande har halverats på tio år. Dessutom ökar andelen obehöriga lärare i kåren, och bristen på förskollärare börjar bli akut.

Därför ska dagens ordning skrotas. I stället ska utbildningen på nytt leda fram till specifika examina, i huvudsak enligt tidigare välkända linjer som förskollärare, lågstadielärare, mellanstadielärare, och så vidare.

Den gemensamma allmänna del som studenterna i dag läser kommer vidare förmodligen att minska i omfattning. Samtidigt ska kraven på studietakten i utbildningen skärpas avsevärt. Den tidsvinst de här två åtgärderna väntas skapa ska ägnas åt ökad fördjupning i studierna.

Studenterna ska heller inte längre fritt få välja ämnesinriktning, utan de valen ska i högre grad anpassas efter skolornas behov av personal. Denna valfrihet har stor del i att så många lärare är obehöriga i de ämnen de fått anställning att undervisa i, enligt Björklund.

Regeringen hoppas kunna sjösätta den nya utbildningen någon gång efter våren 2009, då ett lagförslag ska ligga klart.

TT

Mer läsning

Annons