Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarnas inflytande är viktigt

Annons

Bo Albinsson ordförande för Lärarnas Riksförbund i Hedemora, uttalade sig i tidningen den 23 juni om Hedemora kommuns "antifackliga attityd". Som bakgrund till sitt uttalande anför Albinsson att kommunen inte vill teckna kollektivavtal med lärarförbunden.

I artikeln kan man få intryck av att Hedemora kommun är motståndare till kollektivavtal. Så är självklart inte fallet.

Vi har som andra kommuner i Sverige kollektivavtal med såväl lärarorganisationerna som med andra fackliga organisationer. Vad vi däremot är tveksamma till är ytterligare regleringar utöver det centrala avtalet eftersom vi tror att ett lokalt avtal kan hindra den flexibilitet som behövs för att åstadkomma en ännu bättre förskola/skola.

Förutsättningarna på varje skola, för varje lärare och för varje elev måste få styra hur verksamheten organiseras. Det måste finnas möjligheter till lokala lösningar och anpassningar, vilket är det centrala avtalets avsikt. Därför vill vi inte ha lokala detaljregleringar som kan begränsa utvecklingen av verksamheten i förskola och skola.

I likhet med intentionerna i det centrala kollektivavtalet menar vi att det är viktigt att stärka lärarnas inflytande. Det är självklart att lärare och övrig personal både samverkar och medverkar i ett fortsatt utvecklings- och förbättringsarbete. I detta välkomnar vi en fortsatt dialog med Bo Albinsson och Lärarnas Riksförbund.

TORGNY KARLSSON, BITRÄDANDE BARN- OCH GRUNDSKOLECHEF, PIA ELMGREN, GYMNASIECHEF

Mer läsning

Annons