Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Lärarna har snart nått vägs ände"

Annons

Någon dag varje vecka är Moras kommunledning ute på studiebesök till företag och kommunala institutioner i Mora.

Kommunalrådet Peter Helander uttryckte beröm för hur väl verksamheten var skött på äldreboendet vid Spanskbacken och verksamheten på Saxnäs.

Däremot kände han sig lite splittrad efter några besök på Moras skolor.

Han konstaterade inledningsvis att under de senaste fem åren har Mora höjt sin skolbugdet med 50 miljoner kronor och nyanställt 55 personer.

- Vi är det land i världen som satsar mest på utbildning.

Peter Helander framhöll också den rådande uppfattningen att utbildning utgör språngbrädan till ett bättre liv.

Men hur är verkligheten i Moras skolor? På en skola konstaterades att en tredjedel av eleverna behöver specialundervisning, då de inte klarar av att följa med i den normala undervisningen.

Peter Helander konstaterade också att skolmiljön är tungarbetad för lärarna. De får hålla ordning i stället för att undervisa.

- Lärarna har snart nått vägs ände, om de inte når barnen i sin undervisning.

Samtidigt hade han gjort ett ett studiebesök på en specialskola för barn med autism, där undervisningen är oerhört strukturerad.

Peter Helander utgår ifrån att skolans möjligheter kan bli bättre. Föräldrar måste få en insikt i att stimulera sin barn till att uppskatta skolan. Skolans regler finns till för att följas och kanske är struktur ett ledord för en bättre undervisning.

Peter Helander nämnde att det konservativa synsätt som råder i Dalarna ofta är positivt, men att det inte skadar att även vara öppen för nya intryck utifrån.

Han nämnde att öppenheten för förändringar kanske är nödvändig för att utveckla skolans miljö.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons