Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare tjänade extra på att sälja till elever

Annons

Nu stormar det åter kring Komvux och rektorn John Nises. LR:s lokalförening på Komvux riktar i brev till skolchefen Svante Hanses en mängd anklagelser mot Nises och kräver en opartisk utredning.

En av anklagelserna gäller Nises sätt att hantera en lärares sätt att skaffa sig extrainkomster.

Läraren har enligt LR under minst tre år kopierat läromedel som han sedan sålt till eleverna.

Enligt LR ger kvittona eleverna sken av att betalningen går till Komvux, vilket inte alls är fallet då läraren har en egen firma.

Bara i år har läraren tjänat över 40 000 kronor på försäljningen.

Kopieringen har gjorts på Komvux bekostnad uppger LR i sitt brev. Då Komvux normalt tar 50 öre per kopia innebär det att Komvux förlorat ungefär lika mycket som läraren tjänat, anser LR.

Om inte läraren har haft avtal med läroboksförfattarna han kopierat så är det dessutom ett brott mot upphovsrätten påpekar LR.

Enligt LR har inte John Nises tagit itu med det som skett på ett tillräckligt kraftfullt sätt. Han har enligt LR menat att omfattningen av kopieringen var liten och att det räckte om läraren betalade för den i efterhand.

John Nises förstår inte LR:s upprördhet. Det är normalt att skolor och högskolor låter elever köpa kompendier och det här handlar inte om något annat.

- Det här har vi ju gått igenom. Så här brukar vi jobba och eleverna är ju inte tvungna att köpa kompendierna. De kan köpa böckerna istället om de vill, säger han.

Komvux har heller ingen anledning att lägga sig i lärarens förtjänst på kopieringen anser Nises.

- Det här har han ju gjort i egen firma och det tjänar får han väl ta upp där. Det här har skett helt i samförstånd med mig, säger Nises.

Mer läsning

Annons