Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lär av Dalai Lamas budskap

Annons

För en tid lyssnade jag till Dalai Lama, Tibets andlige och politiske ledare. Dalai Lama, som egentligen heter Tenzin Gyatso, flydde 1959 från Tibet och lever sedan dess i exil i Dharamsala i norra Indien.

* En inre frid

Vi kan inte bara vårda det materiella och vårt fysiska välmående. Vi måste också utveckla vårt inre, sträva mot inre frid och ägna detta lika stor uppmärksamhet som det förstnämnda.

* Utbildning

Vi behöver ge den yngre generationen större känsla för oegennytta och omtanke. Kunskap handlar inte bara om akademiska spörsmål.

Grundläggande mänskliga egenskaper såsom vänlighet, uppriktighet och ärlighet måste också ingå i utbildningen.

* Icke våld

Dalai Lama betonade att vi ska försöka skapa en inre och en yttre nedrustning. Han liksom Gandhi, är förespråkare av ickevåldsprincipen. Vi måste befria oss från de negativa känslor som resulterar i våld. Den yttre nedrustningen handlar om totalförbud gällande kärnvapen, en strävan efter en total demilitarisering världen över.

* Frihet och solidaritet

Den stora skillnaden mellan rik och fattig, både på det nationella som det internationella planet, är en fråga som vi bör ägna mera tid åt. Detsamma gäller frågan om frihet. Så länge frihet inte existerar i många delar av världen kan inte riktig fred råda.

* Befolkningsexplosionen

För att jordens resurser ska räcka till alla i framtiden, är frågan om hur befolkningsexplosionen ska lösas en av de viktigaste för hela mänskligheten.

För intresserade vill jag nämna Svenska Tibetkommitéens hemsida, www.tibet.a.se

CLAES MANKLER

Mer läsning

Annons