Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lappkast i rättegång

Annons

Det ser ut att bli tredje gången gillt för Mora tingsrätt när det gäller att ta ställning i frågan om sågverksägaren Ulf Bergkvist från Insjön är skyldig till brott mot arbetsmiljölagen eller inte.

Frågan gäller en olycka i den så kallade krokbanan för snart tre år sedan då sågverksarbetaren Per Wahlgren klämdes fast och skadade sig svårt. I tron att strömmen var avslagen gick han in i en maskin för att ta loss timmer som fastnat. När timret lossnade drog maskinen igång och Per Wahlgren klämdes fast.

Enligt åklagaren berodde olyckan bland annat på att Wahlberg inte fått tillräcklig utbildning.

Förra gången målet var uppe i Mora tingsrätt flyttades förhandlingen fram eftersom rätten ville se hur maskinen och sågverket i Insjön ser ut.

I går fanns man på plats och efter en knapp timmes syn fortsatte rättegången sedan i Mora.

Där presenterade plötsligt försvarsadvokat Ulf Bendegård nya fakta i målet. Ett papper där det framgår att Ulf Bergkvist vid tiden för olyckan hade delegerat delar av arbetsmiljöansvaret till skift- och produktionsledare på sågen.

Därmed skulle Ulf Bergkvist själv inte ha något med olyckan att göra även om han som dåvarande vd hade det övergripande arbetsmiljöansvaret. Den person på sågverket som enligt papperet hade ansvaret kan i dag inte åtalas på grund av målets preskriptionstid.

Kammaråklagare Katarina Lindström blev mycket irriterad över att de nya uppgifterna i målet inte kommit fram tidigare.

- Det var ju väldigt lägligt att det papperet kom fram nu. I förundersökningen har Ulf Bergkvist hela tiden sagt att han och ingen annan hade ansvaret, sade hon torrt.

Per Wahlberg som skadades jobbar fortfarande kvar på Bergkvist såg, men har i dag andra arbetsuppgifter. Att driva en process mot sin arbetsgivare tycker han inte är något problem.

- Jag gör det här för en god sak, nämligen att öka säkerheten i hela företaget. Det behövs för det arbete går alldeles för långsamt och behöver en knuff från högre instans, säger Per Wahlberg.

Nu flyttas huvudförhandlingen fram till den 10 mars. Förhör måste kompletteras och de nya uppgifterna kontrolleras.

- I nuläget kan jag inte se att åtalet skulle läggas ner på grund av det här, men det blir upp till rätten att avgöra, sade Lindström.

Försvaret är dock av helt motsatt åsikt och tycker att åklagaren ska återkallat målet.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons