Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen i startgroparna för asylarbetet

Tidigare har länsstyrelsen, i samarbete med kommunerna, bara arbetat med nyanlända personer som fått uppehållstillstånd.
Från och med årsskiftet är de ansvariga för tidiga insatser för asylsökande.
– Syftet är att påskynda etableringsprocessen, säger Johanna Modigh på länsstyrelsen Dalarna.

Annons

Länsstyrelsen Dalarna kommer i januari att inleda sitt arbete med tidiga insatser för asylsökande.

Integrationsutvecklare Johanna Modigh håller för närvarande i frågan, och beskriver länsstyrelsens uppdrag som bestående av fyra delar: (1) att samordna och koordinera insatser, (2) att stödja utförare av tidigare insatser, (3) att besluta om/betala ut medel till utförare av tidiga insatser samt (4) uppföljning.

– Vi vill främja god geografisk spridning och nå en stor del av målgruppen. Det är sagt att åtagandet ska vara etableringsfrämjande. Det är egentligen väldigt brett, men tidigare har det exempelvis handlat om studiecirklar i svenska, socialt deltagande i förenings- och kulturaktiviteter och samhällsinformation, säger Modigh och förklarar syftet:

– Syftet med insatserna är att påskynda etableringsprocessen och samtidigt göra väntetiden, som uppstår då asylansökan prövas, mer meningsfull. Man vill att den asylsökande ska ingå i ett socialt nätverk och vara en aktiv medborgare i samhället.

Det första länsstyrelsen Dalarna kommer att göra är en inventering över vilka utförare av tidiga insatser som finns i länet, vad de gör och hur det finansierats.

Att arbeta med asylsökande är nytt för länsstyrelserna, men de har sedan tidigare erfarenhet av att arbeta med nyanlända (med uppehållstillstånd) och ensamkommande barn:

– Vi har arbetat med att främja beredskap och kapacitet för nyanlända i kommunerna, men har tidigare inte haft något uppdrag alls kring asylsökande. Det är positivt att Länsstyrelsen nu har en samordnande roll för etableringsfrämjande insatser redan från asyltiden, menar Modigh.

Länsstyrelsen kommer även att ta fram ett digitalt språkinlärningspaket.

LÄS ÄVEN Förändring vid årsskiftet - slår mot asylsökandes chans till praktik

Mer läsning

Annons