Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen: Din juldekoration kan vara förbjuden

Vintergröna mossor och vita lavar är två växter som många använder för att skapa stämning inför advent och jul. Men den som tänkt plocka sin egen dekoration till staken bör tänka till. I vissa områden kan det nämligen vara helt förbjudet.

Annons

Ska du plocka vitmossa måste du vara varsam. Man ska inte plocka den i onödan eftersom den växer långsamt.

Julen närmar sig och butikernas hyllor börjar så smått att fyllas på med diverse varor som ska förgylla dalfolkets hem under högtiden.

En populär produkt runt adventstider är fönsterlaven – som ofta säljs under namnet vitmossa.

Det är dock inte ovanligt att folk väljer att spara sina slantar och istället ge sig ut i skogen för att själva plocka dekorationen till årets stake – något som kan vara problematiskt, enligt Länsstyrelsen Dalarna.

För visst – plockning är genrellt sett lovligt, så länge det sker i mycket begränsad skala och med markägarens tillstånd. Men i vissa områden kan det vara helt förbjudet.

Det krävs dessutom samråd med länsstyrelsen om plockningen kan innebära att naturmiljön väsentlig förändras. Det är därför viktigt att kolla upp vad som gäller innan man sätter igång.

"Tänk också på att körning i terrängen i samband med plockning är förbjuden enligt terrängkörningslagen. Detta gäller även för markägaren, som alltså inte heller kan ge någon annan tillåtelse att köra", informerar Länsstyrelsen Dalarna.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons