Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen avråder från jakt med lös hund – djuren kan utsättas för onödigt lidande

Stora snömängder, kyla och skare gör att Länsstyrelsen nu avråder från jakt med lös hund.

Annons
Foto: Carl-Johan Utsi / SCANPIX

På onsdagen gick Länsstyrelsen Dalarna ut med en uppmaning till länets jägare.

Enligt dem har nämligen rådande väderleksförhållanden, med väldigt stora snömängder, kyla och devis skare, medfört att djuren har svårt att ta sig fram. Att då jaga med hund medför att viltet kan utsättas för onödigt lidande och påfrestning och de avråder därför från att jaga på det sättet.

- Enligt jaktlagen ska jakt bedrivas så att viltet inte utsätts för onödigt lidande. Dessutom ska jakt eller jaktträning med hund ske på ett sådant sätt att viltet med hänsyn till hundens egenskaper eller snö-, is- och temperaturförhållandena inte utsätts för onödiga påfrestningar, säger Jonas Bergman, funktionssamordnare för viltfunktionen på Länsstyrelsen i Dalarnas län, i ett pressmeddelande.

Av jaktförordningen framgår att Länsstyrelsen får fatta beslut om att hundar som förföljer vilt inte får användas vid jakt efter älg, hjort, rådjur, mufflonfår eller vildsvin.

- På Länsstyrelsen förutsätter vi att varje jägare gör en ansvarsfull bedömning av lämpligheten att jaga med hund, så att ett förbud inte blir nödvändigt, avslutar Jonas Bergman. 

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons