Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsrätten godkände Nautilusaffären

Annons

Under december och januari rasade debatten runt kultur och fritidsnämndens ordförande Ingvar Henrikssons uppgörelse med Medic om gymen i sporthallen och badhuset. Medic driver kedjan med Nautilusgymen i Norden.

Den borgerliga oppositionen ifrågasatte om affären gått rätt till och Nautilus konkurrent Njoy begärde att länsrätten skulle pröva affären då det inte skett någon upphandling.

Länsrätten har nu kommit fram till bedömningen att uppgörelsen inte står i strid med lagen om offentlig upphandling.

Länsrätten finner att kommunen och Medic ingått fyra avtal, två hyreskontrakt och två serviceavtal som reglerar hyresförhållandena och driften.

I Grängesberg betalar Nautilusgymet 20 procent av bruttoomsättningen i hyra och lika mycket i Ludvika där kommunen dock får in minst 200000.

Kommunen ska svara för driftskostnaderna som uppvärmning, el, snöröjning, sandning, vatten, avlopp, spor och utvändigt underhåll. Medic ska svara för städning och inre underhåll.

I serviceavtalet regleras kommunens åtaganden om bland annat medlemskortsförsäljning. Kommunen får betalt med tio procent av omsättningen för den service som tillhandahålls, dock minst 100000 i Ludvika.

Länsrätten anser inte att det finns skäl för en överprövning enligt lagen om offentlig upphandling.

Njoy kommer nu att studera domen och har inte tagit ställning till om den ska överklagas. Alternativet är att Njoy ska börja tillämpa samma metod och inte förespråka att kommande kunder ska begära in anbud.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons