Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Länsgränserna kan vara ett hinder"

Annons

Riksdagsman Peter Hultqvist (s) har ingått i Ansvarskommittén som utrett strukturen och uppgiftsfördelningen inom, och mellan, staten, kommuner och landsting.

Dagens 21 landsting ersätts av 6-9 direktvalda regionkommuner. Förutom ett övertagande av ansvaret för hälso- och sjukvården får dessa hand om regional utveckling och tillväxt. Dagens län slås samman till 6-9 storlän.

Vilka landsting och län som ska bilda de nya storregionerna/storlänen, det säger utredningen inget om.

– Det finns inga kartor, bara ett antal principer. Det här är så stora beslut att man måste närma sig det med ödmjukhet, säger Peter Hultqvist.

Han menar att det måste bli en process underifrån, att det inte är något som kan dikteras fram. Någon personlig åsikt om vilka Dalarna ska slå sig samman med, vill han inte uttala.

– Jag vill inte gå in på sådana diskussioner. Vi får se vilka åsikter andra har. Det här drar säkert igång en debatt runt om i hela landet.

– Nu är det upp till den borgerliga regeringen att förhålla sig till utredningen. Inom socialdemokraterna ska vi nu starta en bred diskussion.

Han säger också att han vill ha ett öppet sinne inför remissomgången. Demokratifrågan har utredningen inte belyst:

– Större regioner leder till större avstånd mellan väljare och valda. Det har också med identiteten att göra.

Hultqvist säger att det som talar för större regioner är att den statliga indelningen idag inte stämmer överens med länsgränserna. Den statliga förvaltningsregionen är ofta större än ett län.

– Länsindelningen kan uppfattas som att den inte stämmer överens med verkligheten. Samhället har också förändrats.

– Planering för infrastruktur, boende och annat, gör inte halt vid länsgränsen. Länsgränsen kan vara ett hinder och krångla till det.

Mer läsning

Annons