Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långtradarköer med stormfällt timmer

Annons

- Vi ville ha dispens från förbudet mot nattliga växlingsrörelser med tåg vid sågen, men fick inte det. Nu kan vi tvingas köra timret med lastbil genom centrala Mora i stället, berättar Siljan Timber AB:s vd Lars Lidholm.

Stormen "Gudrun" den 8 januari fällde skog för miljarder. Sågverk långt utanför katastrofområdet ombads att hjälpa till för att ta hand om virket.

Siljanssågen har lovat att såga 20 000 kubikmeter. Planerna är att timret ska komma till Mora med tåg. Ett problem är att trängseln på banan tvingar fram nattliga transporter.

- Vi begärde att få ställa av vagnarna vid sågen för att lossa dem under dagtid. Men det gick inte länsstyrelsen med på, berättar Lars Lidholm.

För att få fram virket till sågen föreslog Siljan Timber AB att timmertågen skulle köras till terminalen i Lomsmyren för omlastning på timmerbil.

En lösning som trafiknämnden i Mora kommun protesterar emot:

- Det handlar om 444 virkestransporter genom centrala Mora under turistsäsong. Det säger sig själv att det blir en stor påfrestning på trafiken mitt under turistperioden, säger Gösta Frost, (s), ordförande i trafiknämnden.

Nämnden beslutade vid måndagens sammanträde att skriva till landshövdningen och länsstyrelsen och protestera emot lastbilslösningen:

"Tillskottet av den tunga timmertrafiken under turistsäsongen är ytterst olämplig och kommer på ett mycket negativt sätt att påverka den redan hårt ansträngda trafiksituationen för centrala Mora, både miljömässigt och trafiksäkerhetsmässigt", skriver trafiknämnden, som hoppas att länsstyrelsens miljöprövnings-delegation omprövar beslutet.

Lars Lidholm hoppas på förståelse från länsstyrelsens sida:

- Jag tror faktiskt att vi från bolagets sida inte kan göra så mycket mer.

BIRGER NYLÉN

Mer läsning

Annons