Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långtradare rammade buss

Annons

Det var vid 13.00-tiden som länsalarmeringscentralen (LAC) fick bud om händelsen. Två brandbilar med besättning dirigerades ut från räddningstjänsten. I pådraget ingick också två ambulanser och en polispatrull. Framkomligheten för övrig trafik blev starkt begränsad och en trafikvarning gick ut via radio.

Olyckan inträffade när bussen från Malmgatan körde ut på riksvägen (Valhallavägen) för att svänga vänster. Långtradaren, som kördes i riktning mot centrum, rammade bussens främre del. Lastbilsfronten kraschade in i bussen vid förarplatsen och de materiella skadorna blev mycket omfattande.

Chauffören togs snabbt omhand och fördes till en av de väntande ambulanserna. Enligt uppgift hade han ådragit sig blödande skador i huvudet.

Några uppgifter om hur allvarligt skadad han är har dock inte stått att få. Föraren av lastbilen, som var på väg till Borlänge, klarade sig undan helt oskadd.

Den skadade passageraren hade också blödande skador, enligt räddningspersonalen dock av måttlig karaktär. En tredje person som var med i bussen klarade sig helt oskadd.

Bussen i den aktuella turen på linje 41 går via Högbergsskolan vilket förklarar varför den kördes ut från Malmgatan.

Nu var det så turligt att de skolungdomar som brukar resa med den troligen hade tagit en tidigare buss. När olyckan inträffade fanns bara två resenärer ombord.

- Vissa dagar åker de hem med tidigare bussar och det var ju tur i det här fallet, säger Johan Henriksson, Borlänge, biträdande platschef för Connex i Dalarna.

Den skadade chaufförens kolleger blev illa berörda när de blev varse vad som hänt och en krisgrupp aktiverades snabbt. Redan under första timmen efter olyckan var krishanteringen i full gång för alla som mådde dåligt och behövde samtala.

Båda olycksekipagen bärgades senare från platsen och personal från räddningstjänsten städade korsningen från splitter och krossade fordonsdelar. Några oljor eller andra miljöfarliga vätskor hade dock inte runnit ut enligt besked från räddningsledaren Torbjörn Berg.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons