Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långt från slutbud i elkonflikt

Annons

Elektrikerstrejken på LKAB i Kiruna är i gång sedan klockan fem i morse. Det innebär att ett femtiotal elektriker stannar hemma från jobbet.

Både Elektrikerförbundet och arbetsgivare har haft träffat med medlarna i dag men båda bedömer att man inte är i närheten av något slutbud.

Och enligt Elektriska installatörsorganisationens (EIO) förhandlingschef Åsa Kjellberg Kahn har medlarna gett beskedet att det för närvarande inte avser att lägga ett slutbud. Det är elektrikernas krav att elinstallationsföretagen ska betala avgifter till facket på 0,6 procent om året som är hela grunden för konflikten, menar hon.

Vad som hänt är att EIO efter domen i EU-domstolen mot Byggnads liknande avgifter sagt till sina medlemsföretag att man i fortsättningen inte ska betala de här avgifterna för oorganiserade elektriker som inte går på ackord.

Dessutom har elektrikerna inte sagt att kravet på 0,6 procents avgift ska ersätta den tidigare ackordskontrollavgiften, säger hon.

Svenskt Näringslivs vice vd Jan-Peter Duker är upprörd över Elektrikerförbundets krav att arbetsgivaren ska betala avgifter till facket för bland annat avtalskontroll.

"Det är ett orimligt krav. Elektrikerförbundet kan givetvis inte få igenom ett krav på att elinstallationsföretagen ska betala 40 miljoner kronor om året till det centrala facket. Det är ett krav som inte går att förhandla om och som nu har låst medlingen alltmedan Elektrikerförbundets övertidsblockad och strejk får allt värre effekter", skriver Duker i ett pressmeddelande.

TT

Mer läsning

Annons