Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långshyttan får en älgpark

Annons

Just denna tisdag då tidningen hälsar på har Frida valt att hålla sig undan. Men Elvis kommer gärna fram till stängslet när han ser att det vankas bananer. Jo, faktiskt. Älgar är tydligen förjusta i bananer. Knappast något som Elvis vilda släktingar är bortskämda med.

Bananer är dock inte basfödan. Daniel Svensson utfordrar de två älgarna med pellets. Dessutom äter de av de träd och klöver som finns på det cirka fyra hektar stora inhägnade området. En vuxen älg knaprar i sig ungefär sex kilo pellets om dagen. Pellets är så pass energirikt att de inte behöver mer. Skulle de livnära sig på vildväxande föda skulle de behöva ungefär det dubbla.

I Sverige finns cirka tio älgparker, de flesta i Småland. Men just dessa älgar kommer från älgparken i Bjurholm utanför Umeå.

Till hösten hoppas Daniel Svensson att romantiken börjar spira så att Frida får kalv. Något långvarigt moderskap blir det dock inte för Frida. Kalvarna kommer Daniel ta hand om. Om kalvarna får vara kvar hos mamman får de viltinstinkter, föklarar Daniel.

Daniel Svensson jagar älg så djuret är inte obekant för honom. Men visst har han lärt sig nya saker sedan han skaffade tamälg.

-Tjuren gnuggar hornen mot ljumskarna för att stimulera blodtillförseln. Det behövs för att hornen ska växa, berättar Daniel.

Han berättar om älgen som hade brutit vänster ben och inte kunde gnugga vänstra skoveln. Höger skovel var stor och präktig men vänster var en deformerad klump.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons